Ruski sud zabranio aplikaciju za komunikaciju Telegram

'Telegram smatra svojom obavezom čuvati tajnost prepiske korisnika', rekao je predstavnik kompanije Ramil Ahmetgalijev (EPA)

Ruski sud zabranio je aplikaciju za slanje poruka Telegram nakon što je odbila Federalnoj službi sigurnosti Rusije dostaviti ključeve za dešifriranje poruka.

Šef ruskog Odbora za kontrolu medija Aleksandar Žarov izjavio je da će aplikacija uskoro biti blokirana, prenosi Beta.

Vrhovni sud Rusije odbacio je ranije zahtjev Telegrama da se proglasi nezakonitom naredba Federalne službe sigurnosti (FSB) iz jula 2016. da joj kompanije daju ključeve za dešifriranje poruka.

Predstavnik Telegrama Ramil Ahmetgalijev izjavio je da Telegram ne može ispuniti zahtjev FSB-a jer kompanija “smatra svojom obavezom čuvati tajnost prepiske korisnika”.

Kazna za Telegram

Predstavnik FSB-a izjavio je na sudu da predaja ključeva za dekodiranje prepiski “ne krši ustavna prava građana”.

Moskovski sud u oktobru je kaznio Telegram Messenger LLP s 800.000 rubalja zbog odbijanja da FSB-u dostavi ključeve za dekodiranje.

Telegram je, međutim, 21. marta pred Evropskim sudom za ljudska prava osporio tu novčanu kaznu.

Pavel Čikov, šef međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava Agora, koja zastupa Telegram na sudovima, izjavio je 2. aprila da administrator servisa ni u kojim uvjetima nema pristup informacijama koje daju mogućnost dekodiranja poruka, jer je sistem tako tehnički organiziran.

Izvor: Agencije