Oglasi

Ruski sud oslobodio reditelja Serebrenikova iz kućnog pritvora

Kiril Serebrenikov je bio u kućnom pritvoru od 2017. zbog sumnje u pronevjeru državnih sredstava u slučaju za koji kritičari kažu da je politički motiviran.
Kiril SerebrenikovIstražitelji su optužili Kirila Serebrenikova da je predvodio kriminalnu organizacijuEPA - Arhiva

Ruski je sud u ponedjeljak objavio kako je oslobodio uz jamčevinu poznatog kazališnog i filmskog redatelja Kirila Serebrenikova koji je bio u kućnom pritvoru od 2017. godine zbog sumnje u pronevjeru državnih sredstava, u slučaju za koji kritičari kažu da je politički motiviran.

Pritvor Serebrenikova, nagrađivanog redatelja, uzrokovao je negodovanje liberalne i kulturne elite u Rusiji, koja kaže kako je redatelj progonjen zbog svojih radova koji su satirično opisivali opasnu ulogu pravoslavne crkve i vlasti u ruskom društvu, prenosi Hina.

Istražitelji su optužili Serebrenikova, umjetničkog direktora avangardnog kazališta Gogolj Centar, da je predvodio kriminalnu organizaciju te da je s njima pronevjerio najmanje 1,15 milijuna dolara državnih sredstava.

'Brzo ću se vratiti' 

Te optužbe Serebrenikov negira.

"Sada idemo proslaviti", rekao je Serebrenikov za Interfax agenciju netom nakon donošenja odluke o prekidu kućnog pritvora, u kojem se nalazio još od 23. kolovoza 2017. godine.

"Brzo ću se vratiti, ovo nije psihološki lako, ima puno toga za napraviti. Imamo predstave, probe i tako dalje", dodao je Serebrenikov.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.