Ruski šef diplomatije Lavrov u posjeti Kataru

Lavrov će, nakon Dohe, putovati u Saudijsku Arabiju, Kuvajt i Ujedinjene Arapske Emirate (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov stigao je u Katar u sklopu turneje po državama Zaljeva kako bi razgovarao o bilateralnoj trgovini, energetici, investicijama i regionalnim pitanjima među kojima su Sirija, Jemen, Libija i Palestina.

Lavrov je planirao putovati, nakon prve stanice u Dohi, ka Saudijskoj Arabiji, Kuvajtu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ruski mediji navode kako će Lavrov, u razgovorima sa katarskim zvaničnicima, razmatrati “implementaciju dogovora najvišeg nivoa, projekte iz energetskog sektora, industrije, poljoprivrede i miroljubivog korištenja vanjskog svemira”.

Katar je investirao milijarde dolara u rusku ekonomiju i nedavno finalizirao dogovor od 11,5 milijardi dolara kako bi kupio skoro 20 posto ruske državne naftne kompanije Rosnjeft.

Pitanje Sirije

Veze između dvije države su poboljšane od početka blokade Katara koju provode Saudijska Arabija, UAE, Egipat i Bahrein od sredine 2017. godine. Rusija stalno poziva na okončanje krize kroz pregovore.

Ibrahim Fraihat, politički analitičar u Doha Institutu, za Al Jazeeru govori kako će Lavrov, tokom turneje državama Zaljeva, pokušati dobiti podršku za dogovor oko stanja u Siriji.

“Rusija pokušava pronaći priliku za sebe kroz koju bi igrala ulogu u politici na Bliskom istoku”, dodao je.

Lavrov je u intervjuu za Kuvajtsku novinsku agenciju (KUNA), objavljenom u nedjelju, naveo kako se situacija u Siriji stabilizirala nakon operacija sirijskih državnih snaga i ruske zračne podrške.

No, dodao je kako je prerano da se objavi eliminacija “terorističke prijetnje” u Siriji, misleći na pobunjenike.

Izvor: Al Jazeera