Ruski reprezentativac pod istragom za doping

Dmitri Čerišev je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji postigao četiri gola (Reuters)

Ruski nogometni repezentativac Dmitri Čerišev nalazi se pod istragom Svjetske antidoping agencije – WADA, zbog sumnje da je koristio nedozvoljena sredstva.

Napadač Valencije ispitivan je od nadležnih organa protiv dopinga u Španiji, koja je, kako su naveli iz WADA-e, zadužena za ovaj slučaj.

Dmitrijev otac otkrio je da je nogometaš tokom ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva dobio injekciju za hormon rasta, kako bi se brže oporavio od povrede.

Hormon rasta koristi i Messi

Čerišev je na nedavnom Mundijalu u Rusiji postigao četiri gola, a ukoliko mu se dokaže krivica, mogao bi dobiti zabranu igranja u trajanju do četiri godine.

Bivši igrač Real Madrida je za ruske dnevne novine Sport-Express izjavio je da nije prekršio pravila i da vjeruje u svoju nevinost.

“Ne vjerujem da će biti problema. Mislim da je bolje da ovaj slučaj ostavimo u rukama ljekara, koji su sve uradili kako treba”, rekao je Čerišev.

Hormon rasta (HGH) koristi veliki broj nogometaša koji pate od njegovog nedostatka, a najpoznatiji od njih je napadač Barcelone Lionel Messi.

Slučaj Čeriševa je bacio novu mrlju na ruski sport, koji već godinama ima velikih problema s dopingom.

Više od 50 sportista iz ove zemlje ostalo je bez olimpijskih medalja, više nego iz ijedne druge zemlje.

Više od 1.000 slučajeva

Samo u periodu između 2011. i 2015. godine zabilježeno je više od 1.000 slučajeva dopinga ruskih takmičara u različitim sportovima.

Zbog učestalih skandala, sportistima iz Rusije bio je zabranjen nastup pod zastavom njihove zemlje na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu ove godine.

Bilo je čak poziva da im se potpuno onemogući učešće u Južnoj Koreji, ali Međunarodni olimpijski komitet to nije prihvatio.

Izvor: Agencije