Ruski nogometaši Kokorin i Mamajev osuđeni na zatvorske kazne

Ruski ministar sporta poručio je da Kokorin i Mamajev više nikad neće igrati za reprezentaciju (EPA)

Ruski nogometaši Aleksandar Kokorin i Pavel Mamajev osuđeni su na godinu i po zatvora zbog huliganskog napada i premlaćivanja ruskog političara Denisa Paka u jednom moskovskom kafiću u oktobru prošle godine, te napada na jednog vozača.

U incident su bili uključeni i Kokorinov brat Kiril i još jedan mladić, a obojica su dobila istovjetne kazne kao i nogometaši.

Napadač Zenita Kokorin i veznjak Krasnodara Mamajev u oktobru prošle godine u alkoholiziranom stanju u jednom kafiću u Moskvi pretukli su Paka, te njegovog prijatelja Sergeja Gajsina, šefa Državnog naučnog centra.

Pak, koji je zvaničnik u Ministarstvu industrije i trgovine Rusije, zamolio je nogometaše da se malo stišaju, nakon čega su ga oni fizički napali.

Kokorin ga je čak udario stolicom u glavu, zbog čega je Pak pretrpio potres mozga.

Napravili incident i u Monte Carlu

Nekoliko sati ranije istog dana ruski nogometaši i njihovi prijatelji napali su jednog vozača na parkingu i pretukli ga. 

Napadnuti čovjek uspio im se istrgnuti i pobjeći, ali su ga nogometaši zatim sustigli i brutalno udarali nogama.

Ruski ministar sporta Pavel Kolobkov poručio je da Kokorin i Mamajev više nikad neće igrati za reprezentaciju, naročito zato što im ovo nije prvi takav incident.

Nakon ispadanja ruske reprezentacije s Evropskog prvenstva u Francuskoj 2016. izazvali su incident u noćnom klubu u Monte Carlu, zbog čega su izbačeni iz nacionalnog tima.

Kokorin se kasnije izvinio, pa je vraćen u reprezentaciju.

U dresu Rusije skupio je 48 nastupa i postigao 12 golova, dok je Mamajev zabilježio 15 nastupa.

Izvor: Agencije