Ruski naučnik tvrdi da je stvorio ‘novičok’

Utvrđeno da su Skripaljevi otrovani nervnim agensom 'novičok', koji se ranije proizvodio u Sovjetskom savezu (Arhiva)

Ruski naučnik Vladimir Uglev, koji je pomogao da se razvije nervni agens “novičok” za bivši Sovjetski savez, izjavio je da je cilj programa bio da se proizvede mnogo moćnija supstanca od nervnog agensa VX, čak i do 10 puta.

“Mi smo to i uradili”, rekao je Uglev (71) za BBC.

Kako se navodi, ako je nervni agens “novičok” toliko moćan, pitanje je kako su bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija preživjeli.

“Uvjeren sam da su primili malu dozu”, rekao je Uglev.

Skripaljevi nisu prve žrtve

On je dodao da Skripaljevi nisu prve žrtve koje “nosi na duši”.

“Mogao bih nabrojati još desetak ljudi otrovanih tom supstancom. Jednom je ‘novičok A-240’ iskipio i na moju desnu ruku. Odmah sam je stavio u hlorovodoničnu kiselinu i oprao je ‘peroksidom'”, kazao je Uglev, koji je radio u državnoj laboratoriji u Saratovskoj oblasti, na jugozapadu Rusije.

Govoreći o tome što Rusija negira umiješnost u trovanje Skripaljevih, Uglev je rekao da se krivica Moskve ne može dokazati dok se ne pronađe tuba s otrovom.

“Logika dešavanja ukazuje da iza toga stoji Rusija, kao i brzina kojom su [ruski] lideri negirali krivicu. Oni su tako brzo kazali da nije Rusija umiješana. To je kao kada lopov nešto ukrade u prodavnici. On će prvi povikati da lopov nije tu, već tamo”, kazao je Uglev.

Sergej i Julija Skripalj pronađeni su 4. marta u Salisburyju u nesvjesnom stanju, a utvrđeno je da su otrovani nervnim agensom “novičok”, koji se ranije proizvodio u Sovjetskom savezu.

Izvor: Agencije