Ruski naučnici sekvencirali genom korona virusa

Genetičko istraživanje pomoći će naučnicima da shvate prirodu i evoluciju virusa (Reuters)

Ruski naučnici s Instituta Smorodincev za istraživanje influence uspjeli su dekodirati cijeli genom korona virusa (SARS-CoV-2), koji je uzet od pacijenta oboljelog od virusa COVID-19, saopćilo je rusko Ministarstvo zdravstva.

Vršilac dužnosti direktora tog instituta Dmitrij Ljoznov izjavio je da će genetičko istraživanje virusa pomoći naučnicima da shvate prirodu i evoluciju virusa, što bi kasnije pomoglo da se razvije vakcina i preporuči tretman, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju TASS.

“Korona virus je nov za sve nas i zbog toga je od ključne važnosti to što imamo priliku shvatiti obrazac njegovog širenja, rekonstruirati kako je dospio u Rusiju i utvrditi kako se mijenja. Ove informacije pomoći će nam da razvijemo vakcinu i lijekove kojima bismo liječili to oboljenje”, rekao je Ljoznov.

U međunarodnoj bazi podataka

Ministarstvo zdravstva saopćilo je da su rezultate otkrića proslijedili međunarodnoj bazi podataka, koju koriste Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i vodeći svjetski istraživački timovi koji proučavaju evoluciju korona virusa.

Krajem decembra prošle godine Kina je obavijestila WHO da se u gradu Wuhanu pojavio dotad nepoznat oblik upale pluća, a 11. marta WHO je proglasio pandemiju korona virusa, koji se proširio na više od 170 zemalja i teritorija.

Prema najnovijim podacima, u svijetu je dosad oboljelo više od 220.000 ljudi, a umrlo gotovo 9.500.

U Rusiji je dosad potvrđeno 147 slučajeva zaraze virusom COVID-19 te jedan evidentirani smrtni ishod oboljenja.

Izvor: Agencije