Ruski napadi u blizini turske granice

Nije bilo žrtava u napadu u blizini bolnice u Barnasu (Al Jazeera)

Ruski borbeni avioni su izveli nekoliko zračnih udara u sirijskoj provinciji Latakija, u blizini turske granice, uključujući onaj koji je navodno gađao mete u blizini bolnice, saopćili su izvori Al Jazeeri.

Nije zabilježeno da je bilo žrtava u subotnjem napadu na bolnicu u gradiću Barnas, na sjeveroistoku Sirije.

“Dvije rakete su pale u blizini bolnice. Bolnica u Barnasu je pretrpjela samo materijalnu štetu”, rekao je Al Jazeeri Ahmad Haj Bakri, aktivista iz Latakije.

Bolnicu su vodili Ljekari bez granica (MSF), nakon čega je ona predana lokalnim medicinskim grupama prije više od godinu dana.

Zvaničnik MSF-a je Al Jazeeri potvrdio da je bolnica pogođena, ali nije naveo ko je odgovoran za taj napad.

“Znamo da je jedna raketa udarila 50 metara od bolnice, te da je oštetila zgradu. Bolnica je evakuirana i nema zabilježenih žrtava”, rekao je Al Jazeeri Yazan al-Saadi iz regionalnog odjela za komunikacije organizacije MSF-a.

Brojne optužbe

Napad se desio u vrijeme optužbi zvaničnika sa Zapada te aktivista na terenu da su civili bili žrtve brojnih ruskih napada proteklih dana, što je tvrdnja koju Moskva negira.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Britaniji je saopćila: “Najmanje 39 civila i 14 boraca je ubijeno tokom četiri dana ruskih zračnih udara”.

Barnas se nalazi sjeverno od obalskog grada Latakije, uporišta predsjednika Bashara al-Assada, kojem Rusija pruža podršku od izbijanja pobune protiv njegove vladavine u martu 2011.

Neka od planinskih područja u predgrađima Latakije su pod kontrolom pobunjenika, uključujući Barnas, koji kontrolira pobunjenička koalicija čiji član je Slobodna sirijska vojska, koju podržava Zapad.

U drugim napada u subotu je navodno gađano selo Oubeen te kampovi za raseljene Yamadiya, koji se nalaze na turskoj granici.

“Ruski napadi i dalje traju”, rekao je Al Jazeeri Osman Soufi, aktivista iz predgrađa Latakije.

“Zvuci koje čujemo tokom ruskih udara su 10 puta jači od uobičajenih sirijskih udara”, kazao je on.

Tokom protekla dva dana ruski avioni su također gađali predgrađa Hame i Idliba, područja pod kontrolom pobunjeničkih grupa.

Ruski napadi

Rusija je navela da je zračna kampanja usmjerena protiv grupe Islamska država Irak i Levant i drugih “terorističkih organizacija”.

Međutim, u predgrađima Latakije, Idliba i Hame nema boraca ISIL-a.

U govoru u Bijeloj kuću u petak, američki predsjednik Barack Obama je kazao da su ruske akcije u Siriji “recept za propast”.

Obama je dodao da Rusija ne pravi razliku između boraca ISIL-a i umjerenih pobunjenika u Siriji.

Koalicija predvođena SAD-om protiv ISIL-a u Siriji i Iraku optužuje Rusiju da gađa pobunjenike koje podržava Zapad te civile, te je pozvala Rusiju da obustavi zračnu kampanju.

Ta koalicija, koja izvodi zračnu kampanju protiv ISIL-a od prošle godine, kazala je u subotu da su u petak izveli 27 zračnih udara na borce te grupe u Iraku i Siriji.

Rusko ministarstvo obrane je u subotu saopćilo da su njihove zračne snage izvele 20 letova u Siriji u proteklih 24 sata te da su gađali devet ISIL-ovih položaja, i objavili snimak za koje tvrde da je napad ruskog aviona Su-34 koji je uništio ISIL-iv zapovjedni centar u Raqqi koristeći protivbunkerske bombe.

Izvor: Al Jazeera