Ruski ministar: Lijekovi protiv malarije efikasni, ali ne 100 posto

Lijekovi se mogu uzimati samo pod ljekarskom kontrolom (EPA)

Lijekovi protiv malarije dokazali su da su efikasni u liječenju bolesti izazvane korona virusom, ali ne 100 posto, izjavio je u ponedjeljak ruski ministar zdravstva Mihail Muraško.

“Lijekovi protiv malarije pokazali su da su prilično efikasni, ali nisu lijekovi koji spašavaju živote u svim situacijama”, rekao je on za rusku televiziju Kanal jedan.

Prema njegovim riječima, razrađeno je više režima primjene tih i drugih antivirusnih lijekova, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju TASS.

“Traju laboratorijska istraživanja, koja će ustanoviti koji od ovih lijekova može zaustaviti reprodukciju virusa”, rekao je Muraško.

Prava na patent

Dodao je da se ti lijekovi mogu uzimati samo pod ljekarskom kontrolom, da su toksični i da se ne mogu konzumirati preventivno.

Grčka je u ponedjeljak predložila da države članice Evropske unije zajedno otkupe prava na patent za vakcine protiv bolesti COVID-19 i brze testove koji su u fazi razvoja kako bi se osiguralo da, ako budu efikasne, budu brzo distribuirane onima kojima je to potrebno širom bloka.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je da je pronalaženje rješenja za brzu distribuciju vakcine, kada bude na raspolaganju, teško, ali hitno.

Rad na najmanje 20 vakcina protiv bolesti COVID-19 traje, od kojih mnoge subvencioniraju pojedine vlade ili dobrotvorne organizacije, kazao je on.

Izvor: Agencije