Ruski lovci presreli borbene avione SAD-a i Norveške

Nakon što se američki bombarder udaljio od ruske granice, Su-27 se vratio u bazu (Reuters)

Ruski borbeni avioni danas su u dva navrata presreli letjelice drugih država pored svoje granice, navodi se u saopćenjima ruskog Ministarstva odbrane koje prenose agencije.

Iz Ministarstva navode kako je Rusija danas otposlala mlazni lovac MiG-31 da presretne norveški patrolni avion koji je letio duž ruske granice na Barencovom moru.

Dodaje se kako je norveška letjelica identificirana kao protivpodmornički avion P-3 Orion koji je, navode iz Ministarstva, isključio svoj lokator tokom leta, prenose ruske agencije.

Sigurna udaljenost

Ranije je objavljeno kako je ruski borbeni avion Suhoj Su-27 presreo je i ispratio američki bombarder B-52, koji je letio duž ruske granice iznad Baltičkog mora.

“Ruska kontrola zračnog prostora je 6. juna u 10:00 sati po moskovskom vremenu identificirala leteći objekat duž ruske državne granice iznad međunarodnih voda Baltičkog mora”, navodi se u saopćenju ruskog ministarstva.

“Borbeni avion Suhoj-27 iz zračnih snaga Baltičke flote upućen je da presretne taj objekat”, dodaju iz ministarstva, prenosi agencija Tass.

Kako se precizira u saopćenju, posada ruskog lovca Su-27 približila se avionu ostavši na sigurnoj udaljenosti i identificirala ga kao američki strateški bombarder B-52, a potom ga izvjesno vrijeme pratila.

Nakon što se američki bombarder udaljio od ruske granice, Su-27 se vratio u bazu, navodi ruska agencija.

Izvor: Agencije