Ruski lovac presreo izviđački avion SAD-a

Presretanje u zraku ima potencijal da nepotrebno pojača tenzije između zemalja, tvrdi Pentagon (Reuters)

Ruski avion Su-27 presreo je na “nesiguran i neprofesionalan” način izviđački avion američkih zračnih snaga koji je letio u međunarodnom zračnom prostoru iznad Baltičkog mora, saopćio je Pentagon, dok Moskva negira agresivno ponašanje ruske avijacije. 

“Američki avion je operirao u međunarodnom zračnom prostoru i ni u jednom trenutku nije ušao na rusku teritoriju”, rekla je u subotu glasnogovornica Pentagona Laura Seal, prenosi AFP uz podsjećanje da je do tog incidenta došlo u četvrtak.

Prema njenim riječima, “to nesigurno i neprofesionalno presretanje u zraku ima potencijal da nanese ozbiljnu štetu i povrede osoblju aviona, kao i da nepotrebno pojača tenzije između zemalja”.

Za presretnuti američki avion, tipa RC-135, Pentagon tvrdi da je letio na uobičajenoj ruti, prenosi Tanjug.

Ruska vojska odbacila je u kritike zapovjedništva američke vojske u Evropi da je ruski avion izveo agresivne letove nedaleko američkog izviđačkog aviona nad Baltičkim morem.

Pod predsjednikom Vladimirom Putinom ruska vojska je ojačana povećanim ulaganjem i ambicioznim naoružavanjem dok Moskva, optužujući NATO za širenje prema ruskim granicama, nastoji slijediti agresivniju vanjsku politiku, prenosi Hina.

‘Suprotnost sa stvarnošću’

Rusija je odbacila to američke tvrdnje ustvrdivši da su one “u suprotnosti sa stvarnošću” te da je njena zračna odbrana morala brzo poslati avion nakon što je nad Baltičkim morem otkrila neidentificiranu metu koja se velikom brzinom uputila prema njenim granicama.

Nakon uspostave “vizualnog kontakta” s ruskim Su-27, američki izviđački avion je promijenio smjer i udaljio se od ruskih granica, rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Dodao je da je let ruskog borbenog aviona bio u skladu s međunarodnim pravom i da nije bilo vanrednih situacija.

“Tokom prošle godine bilo je više incidenata u kojima su ruski vojni avioni prilazili dovoljno blizu letjelicama i brodovima da bi izazvali zabrinutost zbog sigurnosti, i mi smo veoma zabrinuti zbog takvog ponašanja”, saopćio je Pentagon.

Ruski avioni su protekle sedmice više puta nadlijetali američki razarač USS Donald Cook, a u utorak je došlo i do incidenta u kojem je ruski Su-24 preletio na samo devet metara visine iznad američkog ratnog broda u “simuliranom napadačkom profilu”, kako je saopćila Evropska komanda američke vojske.

Rusija poriče da je riječ o bezobzirnim ili provokativnim akcijama, ali mnogi smatraju da te akcije pogoršavaju tenzije između rivalskih sila, zaključuje francuska agencija.

Izvor: Agencije