Oglasi

Ruski kredit Srbiji od 800 miliona eura

Potpredsjednik Vlade Rusije Dmitrij Rogozin u Beogradu potvrdio kredit pod povoljnim uvjetima.
Rogozin se u Beogradu sastao sa potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom VučićemTanjug/Srđan Ilić

Dugo najavljivani ruski kredit Srbiji je sada i zvanično dobio potvrdu i to od potpredsjednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Rogozina. 

Tokom posjete Beogradu, on je svojim domaćinima, predstavnicima državnog vrha, najavio da su "ruski organi i zvanično odobrili kredit pod povoljnim uslovima Srbiji".

Od ranije je poznato da je riječ o iznosu od 800 miliona eura. 

Rogozinova posjeta Beogradu je među nekim analitičarima opisana kao isključivo ekonomska, a dolazi dan nakon što se sa državnim vrhom te zemlje sreo zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Philip Reeker.

Fabrika naoružanja

Rogozin se u srijedu sastao s prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, a uslijedili su sastanci s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem, te predsjednikom Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem.

Vučić i Rogozin prethodno su se sastali 23. augusta u Moskvi, kada su razgovarali o jačanju bilateralne saradnje u oblasti odbrane, unapređenju odbrambene industrije, modernizaciji vojske Srbije, kao i o potencijalnim zajedničkim proizvodnim poduhvatima i izlasku na treća tržišta.

Vučić je tada izjavio da Srbija namjerava izgraditi fabriku modernog naoružanja, a da je Rogozin pokazao veliku želju da pomogne Srbiji u njegovom plasmanu.

Riječ je o razvoju srbijanske namjenske industrije, plasiranju robe na rusko tržište i zajedničkom izlasku na treća tržišta, precizirao je Vučić.

"Naš cilj je da do kraja godine otvorimo fabriku složenih borbenih sistema, pa je potreban plasman na više važnih tržišta u svetu. I tu očekujemo podršku Rusije", naveo je Vučić u augustu.

Izvori: Al Jazeera i agencije