Ruski kredit Srbiji od 800 miliona dolara

Kredit će biti realiziran u narednih pet godina, a kamatna stopa iznosi 4,1 posto godišnje.

Srbija, Rusija, Kredit
Siluanov: To je vezani kredit i namijenjen je infrastrukturnim projektima [Reuters]

Vlada Rusije je donijela odluku da odobri Srbiji petogodišnju kreditnu liniju za infrastrukturne projekte u vrijednosti od 800 miliona dolara, uz godišnju kamatu od 4,1 posto, izjavio je u petak ruski ministar finansija Anton Siluanov.

"Danas je Vlada razmatrala pitanje odobravanja kredita Srbiji. To je vezani kredit i namijenjen je infrastrukturnim projektima - za izgradnju novih željezničkih pruga, remonte, kupovinu lokomotiva... Suma iznosi 800 miliona dolara na period od pet godina", rekao je on novinarima u Moskvi, prenosi Tanjug.

Ministar je precizirao da se ta kreditna linija otvara počev od tekuće godine i da je kamatna stopa 4,1 posto godišnje, prenosi agencija RIA Novosti.

Za infrastrukturne projekte

Srbija je zatražila od Rusije kredit od milijardu dolara još 2008. godine, a sporazum o dodjeli kredita potpisan je u aprilu 2010. godine.

Prva tranša u visini od 200 miliona dolara puštena je također 2010. godine i bila je namijenjena popunjavanju budžetskog deficita Srbije.

Ostalih 800 miliona dolara Rusija je bila spremna pustiti samo za infrastrukturne projekte, uz uslov da Srbija dostavi tehničko-ekonomsku opravdanost, ali je Srbija odugovlačila s pripremom projektne dokumentacije.

U septembru je zamjenik ruskog ministra finansija Sergej Storčak izjavio da se planira da, uz pomoć kredita Ruskih željeznica, bude riješen zadatak izgradnje željezničkih magistrala u Srbiji.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.