Oglasi

Ruski Kalašnjikov većinski u privatnim rukama

Državna kompanija Rostec prodala je još 26 posto akcija u koncernu Kalašnjikov kompaniji Transkomplektholding.
Kalašnjikov je proizvođač jedne od najpoznatijih automatskih pušaka AK-47EPA - Ilustracija

Ruska državna kompanija Rostec prodala je još 26 posto akcija u koncernu Kalašnjikov kompaniji Transkomplektholding i njenom generalnom direktoru Alekseju Krivoručki, koji je već dioničar u proizvođaču oružja, izjavio je glasnogovornik Rosteca.

Kalašnjikov je proizvođač jedne od najpoznatijih automatskih pušaka AK-47.

"Potvrđujemo kako je dogovor o prodaji 26 posto minus jedna akcija okončan", izjavio je glasnogovornik te dodao kako je vrijednost transakcije 1,5 milijardi rubalja (26,3 miliona dolara), prenosi ruska agencija Tass.

Time je udio Rosteca smanjen sa 51 posto na blokirajući udio od 25 procenata plus jedna akcija.

Velika transformacija

Krajem prošle godine ruska Vlada je dala dozvolu Rostecu da udio u Kalašnjikovu proda trećim stranama, što znači da udio privatnog kapitala u koncernu može biti povećan na 75 posto minus jedna akcija, dok će državna kompanija zadržati blokirajući udio od 25 procenata plus jedna akcija.

Ova trgovina se dešava u vrijeme kada firma prolazi kroz veliku transformaciju i proširuje proizvodnju, uz fokus na izvoz uprkos američkim sankcijama zbog krize u Ukrajini.

Prošle godine je Rusija podigla spomenik kreatoru puške AK-47 Mihajlu Kalašnjikovu u Moskvi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.