Ruski i sirijski udari na ISIL u Palmiri

Borci ISIL-a su u Palmiri pogubili poznatog 82-godišnjeg arheologa Khaleda Assada i srušili dva hrama u septembru 2015. (EPA)

Najmanje dvadeset boraca Islamske država Irak i Levant (ISIL) poginulo je u zračnim udarima ruskih aviona i sirijske vojske na položaje ove grupe u Palmiri, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

SOHR koji se oslanja na široku mrežu svojih ljudi na terenu, saopćio je i da je više od pedeset boraca ranjeno u najmanje 35 sirijskih i ruskih zračnih napada na četvrti u tom gradu.

Informacije govore o pripremama sirijske vojske i njenih saveznika, uz rusku podršku iz zraka, za veliku ofanzivu radi oslobađanja grada.

ISIL je u maju 2015. godine zauzeo taj grad u pustinji na istoku zemlje, poznat po antičkim spomenicima uvrštenim na popis svjetske baštine.

Borci ISIL-a su u Palmiri pogubili poznatog 82-godišnjeg arheologa Khaleda Assada i srušili dva hrama u septembru 2015. godine. 

Kršenje primirja

Informacije govore o pripremama sirijske vojske i njenih saveznika, uz rusku podršku iz zraka, za veliku ofanzivu radi oslobađanja grada.

ISIL i sirijski ogranak Al-Kaide, Fronta al Nusra, isključeni su iz primirja u Siriji koje je stupilo na snagu 27. februara, iako se ono sporadično krši, prenose agencije.

Tako je u četvrtak AFP izvijestio o smrti djeteta u udarima sirijskih helikoptera i borbenih aviona u dijelu Halepa koji su pobunjenici zauzeli u februaru 2013. godine. 

Blizu prijestolnice, u pobunjeničkom uporištu Dumi, u bombardiranju je poginulo dvoje civila, navodi SOHR.

Izvor: Agencije