Ruski helikopter pao u more kod Arktika

Helikopter je letio iz pravca naselja Pyramiden ka luci Barentsburg (EPA)

Ruski helikopter u kojem se nalazilo osam osoba pao je u četvrtak u more kod obale arktičkog arhipelaga Svalbard, operacija spašavanja je u toku, a sudbina letjelice za sada nije poznata, saopćila je norveška spasilačka služba.

“Vidljivost je loša. Nema vjetra, ali ima mnogo valova… U potrazi smo za helikopterom”, rekao je norveškoj televiziji TV2 vođa operacije spašavanja Tore Hongset, prenosi Reuters.

Glasnogovornik združenog centra za koordinaciju spašavanja za sjevernu Norvešku rekao je britanskoj agenciji da još nije poznata sudbina helikoptera i ljudi koji su se u njemu nalazili.

Eksploatacija uglja

Helikopter je letio iz pravca naselja Pyramiden ka luci Barentsburg, gdje se nalazi ruski rudnik uglja, ali je potvrđeno da je pao u okean dva do tri kilometra dalje od svog odredišta.

Svalbard, koji se nalazi 700 kilometara sjeverno od evropskog kopna, pod norveškim je suverenitetom prema sporazumu iz 1920. godine.

Taj sporazum dopušta i drugim zemljama potpisnicama da tamo posluju i eksploatiraju tamošnje prirodne resurse, napominje Reuters, koji navodi da je više od 40 zemalja potpisalo taj sporazum.

Ruska kompanija Arktikugol upravlja rudnikom uglja u Barentsburgu, u kojem su zaposleni ruski i ukrajinski rudari.

Izvor: Agencije