Ruski hakeri se ‘maskirali’ u Irance u napadu na 20 zemalja

Belgijsko savezno državno tužilaštvo još je 2018. učestvovalo u cyber napadu na Amaq (AP)

Ruski hakeri iskoristili su iransku operaciju cyber-špijunaže kako bi napali vladine i industrijske organizacije u dvadesetak zemalja, tako da izgleda da su napadi došli od Teherana, tvrde danas američki i britanski zvaničnici, prenosi Tanjug.

Ruska hakerska grupa poznata kao „Turla“, koju estonske i češke vlasti optužuju da djeluje u ime ruske Savezne bezbjednosne službe, iskoristila je iranske alate i kompjutersku infrastrukturu i uspješno hakovala organizacije u najmanje 20 različitih zemalja u posljednjih 18 mjeseci, naveli su britanski sigurnosni zvaničnici.

Oni su dodali da su hakeri najaktivniji bili na Bliskom istoku, ali da su im na meti bile i organizacije u Velikoj Britaniji, tvrdi Reuters.

Paul Chichester, visoki zvaničnik britanske obavještajne agencije Državni komunikacioni štab, kaže da hakeri rade u „prilično popunjenom prostoru“ i da razvijaju nove metode napada kako bi bolje prikrili tragove.

Najopasnije prijetnje u cyber-prostoru

U zajedničkom saopštenju sa američkom Nacionalnom sigurnosnom agencijom, britanski Nacionalni centar za cyber-sigurnost navodi da želi da podigne svijest o tim aktivnostima i oteža napade svojim neprijateljima.

„Želimo da pošaljemo jasnu poruku da čak i kada napadači pokušavaju da prikriju identitet, imamo mogućnost da ih identifikujemo“, rekao je Chichester, koji je direktor operacija Nacionalnog centra za cyber-sigurnost.

Ruski i iranski zvaničnici nisu odgovorili na molbu za komentar, ali su i Moskva i Teheran u više navrata poricali optužbe za hakovanje koje dolaze sa Zapada.

Zapadni zvaničnici svrstavaju Rusiju i Iran među najopasnije prijetnje u cyber-prostoru, pored Kine i Sjeverne Koreje.

Obavještajni zvaničnici kažu da nema dokaza o povezanosti „Turle“ sa iranskom hakerskom grupom „APT34“, čije je alate preuzela, a za koju se tvrdi da radi za iransku vladu.

„Vjerovatnije je da su se rusku hakeri infiltrirli u infrastrukturu iranskih kolega, kako bi se pretvarali da su napadi došli od te grupe, što njihove žrtve i očekuju”, rekao je Chichester.

Izvor: Agencije