Ruski hakeri ciljali Macronovu kampanju

Emmanuel Macron osvojio je 24,01 posto glasova u prvom krugu izbora za predsjednika Francuske (AP)

Grupa za sigurnost na internetu saopćila je da je kampanja francuskog predsjedničkog kandidata Emmanuela Macrona prošlog mjeseca bila meta ruske hakerske grupe Pawn Storm.

Ruska grupa, poznata i kao ATP28, povezana s nekoliko napada na Zapadu, koristila je posebne tehnike kojima je pokušala ukrasti lične podatke Macrona i članova njegove kampanje, prenosi AFP.

Za tu grupu se vjeruje da stoji iza prošlogodišnjeg napada na američki Demokratski nacionalni komitet, a vjeruje se i da je povezana s ruskim sigurnosnim snagama, dok je Moskva viđena kao veliki pristalica Macronovog rivala na predsjedničkim izborima, liderke desničarskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen.

Tehničke nesigurnosti

“Uvijek postoji neka tehnička nesigurnost, ali analizirali smo operativne taktike s podacima skupljanim više od dvije godine, što omogućava da odredimo izvor”, izjavio je predstavnik Trend Micro grupe i dodao da su meta te ruske hakerske grupe bili i magazin New York Times i televizija Al Jazeera.

Lider pokreta En Marche (Naprijed) Emmanuel Macron osvojio je 24,01 posto glasova u prvom krugu izbora za predsjednika Francuske održanih u nedjelju, pokazuju konačni rezultati glasanja, koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Marine Le Pen je osvojila 21,30 posto, konzervativac Francois Fillon 20,01 posto, a kandidat ekstremne ljevice Jean-Luc Melenchon 19,58 posto glasova.

Izvor: Agencije