Ruski haker osuđen u SAD-u na četiri godine zatvora

Stanislavu Lisovu će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je već proveo u zatvoru (EPA)

Sud u američkom gradu New Yorku osudio je ruskog državljanina Stanislava Lisova na četiri godine zatvora, zbog kovanja zavjere za organiziranje hakerskog napada.

Lisovu, koji je ranije priznao krivicu, bit će uračunato vrijeme koje je već proveo u zatvoru, tako da će biti pušten na slobodu za četiri ili pet mjeseci, prenosi Tanjug.

Sutkinja Valerie Caproni saopćila je kako je Rus osuđen na 48 mjeseci zatvora, ali kako je ona prihvatila da mu smanji kaznu za 15 posto zbog dobrog ponašanja i zbog činjenice da je u zatvoru proveo već približno tri godine.

“Lisov će najvjerovatnije biti deportiran u Rusiju na proljeće naredne godine”, rekao je njegov advokat Arkadij Buk, prenosi agencija Tass.

Pokušali ukrasti milione

Lisov je uhapšen u Španiji u januaru 2017. godine, izručen je SAD-u godinu dana kasnije, a u februaru ove godine izjasnio se kako je kriv po dvije tačke optužnice.

Američke vlasti optužile su Lisova da je stvorio kompjuterski virus NeverQuest kako bi ukrao podatke banaka i lične podatke.

Na osnovu te optužnice, mogao se suočiti s kaznom i do 35 godina zatvora.

Prema navodima optužnice, hakeri su korištenjem NeverQuesta pokušali ukrasti milione dolara.

Američke vlasti navele su kako je od juna 2012. do januara 2015. godine Lisov učestvovao u stvaranju NeverQuesta, kao i u upravljanju kompjuterskom mrežom korištenom za širenja virusa.

Izvor: Agencije