Nijemci sumnjiče ruskog fizičara za špijunažu

Ruski fizičar je radio Institutu Max Planck, najpoznatijem istraživačkom institutu u Njemačkoj (EPA)

Ruski fizičar koji je radio u Institutu Max Planck, najpoznatijem istraživačkom institutu u Njemačkoj, osumnjičen je za špijunažu na račun Moskve, pišu njemački mediji.

Njemačko državno tužilaštvo u Karlsruheu, koje je nadležno za slučajeve špijunaže i koje vodi istragu, nije htjelo ništa komentirati, piše list Spiegel u subotnjem izdanju.

Osumnjičeni (28) je predstavljen kao Ivan A, a radio je više mjeseci između 2009. i 2011. godine u istraživačkom odjelu tog instituta za optiku u Erlangenu, u Bavarskoj, piše list.

Stručnjaka za kvantnu optiku i za nanofotoniku, čija se otkrića koriste u proizvodnji superjakih računara, sumnjiči se da je ruskoj kontraobavještajnoj službi predao povjerljive podatke.

Naučnik je nakratko bio priveden prošle godine na aerodromu u Duesseldorfu, nakon čega su ga saslušale vlasti.

Tada je radio na Tehničkom univerzitetu u Eindhovenu, u Holandiji, koju je poslije morao napustiti.

Sastanci s kontraobavještajcem

Njemačka služba za unutrašnje obavještavanje ušla je u trag tom naučniku prateći jednog ruskog diplomatu akreditiranog pri ruskom generalnom konzulatu u Bonnu.

Taj čovjek, kojeg su njemačke službe identificirale kao oficira ruske kontraobavještajne službe, jednom u mjesecu je odlazio u Aachen, na zapadu zemlje, gdje bi se sastajao s Ivanom A., piše Spiegel.

U oktobru 2001. godine, u ranijoj aferi špijuniranja na račun Moskve, jedan bračni par je uhapšen, a zatim i osuđen, pošto je njemačka policija zatekla ženu dok je primala šifrirane poruke.

Kako pišu njemački mediji, žena je puštena na slobodu u novembru prošle godine i vratila se u Rusiju, a njen suprug (53) je protjeran početkom juna.

O tom se slučaju tada govorilo u Njemačkoj kao o najvećem nakon Hladnog rata.

Izvor: Agencije