Ruski inspektori obišli proizvođače u BiH

Inspektori Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije stigli su u Bosnu i Hercegovinu, nakon što je bh. proizvođačima uvedena privremena zabrana izvoza.

Odmah su krenuli u obilazak lokacija na kojima se proizvodi i skladišti voće i povrće namijenjeno ruskom tržištu. Ruski inspektori žele upoznati i fitosanitarni sistem u Bosni i Hercegovini.

Posjeta je uslijedila nakon što je BiH u Rusiju izvezla breskve iz Gvineje s falsificiranim certifikatima.

“Fitosanitarni inspektori […] na terenu će provjeriti funkcionalnost fitosanitarnog sistema kod ostalih nadležnih organa entiteta i Brčko distrikta BiH, a posjetiće i neke fitosanitarne laboratorije. Težište inspekcije će ipak biti na proizvođačima i izvoznicima kao i na fitosanitarnoj inspekciji. Biće neophodno dokazati da je bilje (voće i povrće) koje se izvozilo ili izvozi porijeklom iz BiH i da se ne radi o reeksportu iz država koje su uvele trgovinske sankcije Rusiji”, saopćila je Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Inspektori su danas u posjeti proizvođačima i izvoznicima u Hercegovini, a u petak je planirana posjeta banjalučkoj regiji.

Izvještaj po povratku u Moskvu

Hoće li izvoz biti nastavljen, ovisi o ishodu posjete ruskih inspektora Bosni i Hercegovini. No, BiH još nije riješila ni ranije slučajeve falsificiranih certifikata za izvoz, pa je upitno s kakvim informacijama i u kakvoj atmosferi dočekuje ruske inspektore.

“Na osnovu utvrđenog stanja u BiH, inspekcija će po povratku u Moskvu sačiniti izvještaj na osnovu koga će ruska služba odlučiti o ukidanju privremene zabrane”, napominje Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Uprava Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja spremala se za dolazak ruskih inspektora.

Dan prije njihove posjete predstavnici inspektorata oba entiteta i distrikta Brčko pozvani su u Upravu na hitni sastanak.

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, ne znaju s kakvim informacijama će bh. inspektori dočekati ruske kolege.

“Federalna uprava za inspekcijske poslove dosad nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju od Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH, koja je i nadležno nacionalno tijelo po ovom pitanju. Dakle, ne znamo koji je razlog obustave izvoza voća u Rusku Federaciju, da li je eventualno problem porijeklo roba, kvalitet roba ili fitocertifikati”, kazala je Ivana Jusufbegović iz Federalne uprava za inspekcijske poslove.

Falsifikovani dokumenti

Da je riječ o lažnim certifikatima, pomoću kojih su breskve iz Gvineje transportovane kao bh. roba u Rusiju, Al Jazeeri je potvrđeno ranije iz Uprave za zaštitu zdravlja bilja.

Saznajemo da su certifikati falsificirani po uzoru na one koje izdaju inspektori iz Republike Srpske.

Dokument s kojim se roba izvozi van granica Bosne i Hercegovine nije teško falsificirati i to nije prva prevara takve vrste, kažu u Upravi za inspekcijske poslove RS-a. U više navrata su se susretali sa falsificiranim certifikatima pomoću kojih se iz BiH izvozilo u Rusiju.

“Koliko je banalna situacija do koje idu falsifikatori jeste da smo imali čak u potpisu da je fitosanitarni inspektor Zlatan Ibrahimović, da je pošiljka izvezena od strane izvoznika čije je sjedište u Laktašima kod Visokog”, rekla je Dušanka Makivić, iz Uprave za inspekcijske poslove RS-a.

Ko je odgovoran i koja firma je dovela u pitanje cjelokupan izvoz, ne otkrivaju ni iz jednog inspektorata,

Raniji slučajevi

Bosni i Hercegovini ovo nije prvi skandal ove vrste.

I ranije je utvrđivano da se uz pomoć falsificiranih certifikata roba iz uvoza izvozila kao domaći proizvod. Primjeri su izvozi poljoprivrednih proizvoda u Bjelorusiju i izvoz mesa u Tursku.

I o tim slučajevima SIPA vodi istrage, no šute na naše pitanje šta su te istrage pokazale i jesu li dovele do odgovornih.

Ko je odgovoran ne znaju ni u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. I oni čekaju rezltate SIPA-ine istrage, uz podsjećanje da niz sličnih skandala s falsificiranim sertifikatima za izvoz, ozbiljno utječe i na ugled zemlje.

Sada Rusi u BiH dolaze lično se uvjeriti s kim posluju. Uprava se za njihov dolazak sprema čišćenjem zgrade, dok na pitanje ko će oprati ukaljan obraz zemlje – niko ne odgovara, javlja iz Sarajeva reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Izvor: Al Jazeera i agencije