Ruski borbeni helikopteri bit će naoružani mini-dronovima

Broj raketnih cijevi na helikopteru moći će se prilagoditi svakom određenom zadatku (Arhiva)

Modularna grupa nevođenih zračnih projektila, koju je za helikopter Mi-28NM razvio ruski istraživački centar Zaslon, omogućit će helikopterima da ispaljuju minidronove i samoubilačke dronove iz raketnih lansirnih cijevi, izjavio je izvor u odbrambeno-industrijskom kompleksu.

Zaslonov modul B8V10-UV se razlikuje od sadašnjih u nekoliko aspekata – broj raketnih cijevi može se prilagoditi svakom određenom zadatku, a može se, također, pohvaliti i instrumentima za programiranje oružja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“Ugrađeni instrumenti prenose informacije iz sistema kontrole naoružanja helikoptera do ubojnog sredstva, bilo da je riječ o kontroliranoj detonaciji rakete, navođenim raketama, mini-dronovima ili bespilotnim letjelicama samoubicama”, rekao je izvor.

‘Može napuniti bateriju drona’ 

“Naprimjer, može napuniti bateriju drona, poslati komandu za aktiviranje i uključiti bespilotnu letjelicu da bi je poslao na unaprijed programiranu misiju“, dodao je izvor.

Modularna grupa nevođenih zračnih projektila prvobitno je dizajnirana za helikopter Mi-28NM, ali će biti upotrebljiva na svim ruskim borbenim helikopterima opremljenim sistemom za upravljanje naoružanjem, kao što su Mi-28, Ka-52 i konfiguracijama napada Mi-8.

Izvor: Agencije