Ruski borbeni avioni u Siriji brinu Pentagon

U srijedu su dva američka lovca F-22 presrela dva Suhoja-25 (EPA)

Pentagon brine nova prijetnja, sve češća u Siriji: opasnost od sudara ruskih i američkih borbenih aviona što bi moglo izazvati veliki diplomatski incident između dviju zemalja.

Incidenti su se, doista, nanizali zadnjih sedmica, posebno u srijedu kad su dva američka lovca F-22 presrela dva Suhoja-25 u dijelu sirijskog zračnog prostora gdje se nisu trebali nalaziti, po dužnosnicima američkog ministarstva odbrane.

Zone deeskalacije

Do sve češćih incidenata dolazi u trenutku kad se operacije međunarodne koalicije predvođene SAD-om za borbu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant ograničavaju na zonu manju od 40 km2 oko grada Bukamala, na istoku zemlje, blizu granice s Irakom.

Koalicija pokušava osloboditi istočnu obalu Eufrata od posljednjih boraca ISIL-a uz podršku Sirijskih demokratskih snaga, koalicije kurdskih i arapskih boraca. Po verbalnom sporazumu s Moskvom, ruski lovci koji podržavaju režim predsjednika Bashara al-Assada, trebali bi ostati na zapadnoj obali Eufrata.

No, komandan Damien Pickart, glasnogovornik američkih zračnih snaga u regiji, kaže da je nekoliko ruskih aviona preletjelo nedavno istočnu obalu Eufrata ne upozorivši unaprijed koaliciju kao što je to predviđeno u “zonama deeskalacije” koje su uspostavili Moskva i Washington radi izbjegavanja incidenata.

Izvor: Agencije