Ruski bombarderi iznad Japanskog, Žutog i Istočnokineskog mora

Južnokorejska vojska zahtijeva da unaprijed dobije informacije o namjeri da drugi avioni uđu u identifikacijsku zonu (EPA)

Dva ruska bombardera Tu-95MS izvela su let iznad neutralnih voda u Japanskom, Žutom i Istočnokineskom moru, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Bombardere su pratili ruski borbeni avioni Su-35S i nadzorni avioni A-50, navedeno je u saopćenju, koje je prenijela agencija TASS.

U određenim fazama leta bombardere Tu-95MS pratio je par lovaca F-15 i F-16 južnokorejskih zračnih snaga, kao i borbeni avioni F-2 japanske avijacije, javlja Tanjug.

Piloti avijacije dugog dometa redovno obavljaju letove u strogim uvjetima poštivanja međunarodnih pravila korištenja zračnog prostora, bez kršenja granica drugih država, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva odbrane rekao je za TASS u telefonskom razgovoru da je šest ruskih ratnih aviona (nadzorni avion A-50, tri borbena aviona Su-27 i dva bombardera Tu-95) ušlo u južnokorejsku identifikacijsku zonu protivzračne odbrane sjeverno od otoka Uleungdoa u Japanskom moru u 9:23 po lokalnom vremenu i napustilo je sedam minuta kasnije.

Seul traži informacije o letovima

Avioni su u sljedećih šest sati ušli u zonu protivzračne odbrane još nekoliko puta, rekli su u južnokorejskom Ministarstvu odbrane, napominjući da ruske letjelice nisu prekršile zračni prostor zemlje.

Južnokorejska identifikacijska zona odbrane pokriva zračni prostor te zemlje, a djelomično i područje koje predstavlja međunarodni zračni prostor.

Uprkos tome, južnokorejska vojska zahtijeva da unaprijed dobije informacije o namjeri da drugi avioni uđu u identifikacijsku zonu i ciljevima leta.

Ako ne dobiju takve informacije, presreću avione čak i ako ne krše njihov zračni prostor.

Izvor: Agencije