Ruski bloger i aktivisti pušteni iz zatvora

Navalni je na svom blogu pisao o navodnoj korupciji u državnim kompanijama (AFP)

Ruski opozicijski aktivisti i poznati bloger pušteni su iz zatvora gdje su proveli 15 dana zbog učešća na postizbornim protestima.

Bloger Aleksej Navalni i aktivista Ilja Jašin uhapšeni su dan nakon parlamentarnih izbora 4. decembra dok su vodili proteste zbog navodne izborne prevare, javlja AP.

Također je pušteno i ostalih deset aktivista koji su učestvovali na protestima.

Demonstracije održane poslije izbora okupile su oko 5.000 ljudi, što je najveći skup opozicije uposljednjih nekoliko godina podstaknut valom nezadovoljstva s vladavinom premijera Vladimira Putina.

Masovni protesti

Navalni je na svom blogu pisao o navodnoj korupciji u državnim kompanijama, što je bio jedan od argumenata za organizairanje protesta. On je također iz zatvora pozvao Ruse da se udruže protiv Putina.

„Kako bi Putin otišao, moramo tražiti da naši legalni zahtjevi budu ispunjeni. Stoga, da bi Putin otišao, ne moramo razbijati i paliti prodavnice ili nešto slično; ljudi trebaju izaći na ulice i pokazati svoju volju, pokazati da oni imaju moć“, rekao je Navalni.

On je također pozvao ljude da se pridruže masovnim protestima planiranim za subotu širom Rusije.

S druge strane, predstavnici moskovske tajne službe zatražili su od predsjednika Dmitrija Medvedeva da na proteste ne dovodi vojsku i dodatne policijske snage, objavio je u srijedu portal Gazeta.ru.

U otvorenom pismu, objavljenom na portalu, potpisnici traže od Medvedeva da pokaže poštovanje prema stanovnicima prijestolnice.

Autori pisma, takođe, ukazuju da “uvođenje naoružanih jedinica u Moskvu može da dovede do nekontrolisanog razvoja događaja i čak do prolijevanja krvi”.

Pismo je za sada potpisalo 15 osoba, među kojima glumica Svetlana Nemoljaeva, televizijski voditelji Tatjana Lazareva i Mihail Šac, a podržao ga je i politikolog Gleb Pavlovski koji je do aprila bio na dužnosti savjetnika ruskog predsjednika.

Učešće na subotnjim protestima opozicije “Za poštene izbore” za koje je vlast dala odobrenje, na Facebooku je potvrdilo više od 30.000 ljudi, prenose agencije. 

Izvor: Agencije