Ruski bankar: Agrokor lažirao finansijske izvještaje

Agencija Bloomberg objavila je kako je Agrokor blizu potpisivanja dogovora sa kreditorima koje predvodi Sberbank (Arhiva)

Kreditna agencija Moody's snizila je kreditni rejting hrvatskom koncernu Agrokor sa B3 na Caa1 sa negativnim izgledima.

Ranije je zamjenik direktora ruske banke VTB Jurij Solovjev izjavio ruskim medijima kako smatra da su problemi u tom koncernu nastali zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga, za šta su odgovorni vlasnici i menadžment i izrazio sumnju u finansijske izvještaje.

Najavio je skoro potpisivanje sporazuma o kratkoročnom mirovanju Agrokorovih obaveza sa grupom povjerilaca. Kreditori kažu kako očekuju i plan restrukturiranja, a razmotrit će i opciju prodaje dijela Agrokorovih poslovanja radi smanjenja duga.

Prema ovom sporazumu, Agrokor je, na primjer, dužan dopustiti predstavnicima banaka ili odbora kreditora pristup upravljanju ili zamjeni finansijskih direktora i revizora.

Agrokor je dužan ispuniti čitav niz zahtjeva, uključujući i odlazak trenutnog menadžmenta koji ga je doveo u sadašnju situaciju, izjavio je Solovjev.

‘Lex Agrokor’ u finalnoj fazi

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je ranije kako je zakon o sistemski važnim kompanijama u završnoj fazi, te kako će ga Vlada vjerovatno usvojiti na sjednici u petak.

Zakon je nazvan „Lex Agrokor“ budući da se donosi u trenutku kada je ta najveća hrvatska kompanija u problemima.

Istovremeno, agencija Bloomberg objavila je kako je Agrokor blizu potpisivanja dogovora sa kreditorima koje predvodi Sberbank, a prema kojem bi se na šest mjeseci zamrznule obaveze kompanije, u zamjenu za podjelu uprave u Agrokoru i restrukturiranje.

U Vladi Hrvatske kažu kako će se zakon donijeti bez obzira na taj dogovor i odnosit će se na sve kompanije sa više od 8.000 zaposlenih i više od milijardu eura duga.

Stručnjaci i odgovornost

Pojedinosti zakona nisu poznate, osim da će se njime propisati procedura po kojoj bi se u kratkom periodu osigurala transformacija kompanije i pravedan tretman svih kreditora.

„Hrvatski Ustav štiti vlasništvo, štiti slobodu poduzetništva, jednakost. Učinit ćemo sve da zakon bude u skladu s Ustavom, gledaju ga kompetentni stručnjaci za to područje. Isto tako imamo odgovornost da, kao Vlada, štitimo ukupno funkcioniranje hrvatskog gospodarstva i našeg financijskog sustava“, istakao je premijer Plenković.

Bivši hrvatski ministar privrede Ivan Vrdoljak ističe kako se od Vlade očekuje jasna odlučnost.

„Kada mi premijer kaže potrudit će se da (zakon) bude ustavan, pa naravno – zar trebamo očekivati da predsjednik Vlade obeća zakon koji je neustavan? Imamo Vladu koja ne zna šta će sa sobom, potpuno bezidejno izbacuje neke prijedloge rješenja. Od Vlade se očekuje jasna odlučnost, stav, nama treba državnički posao“, kazao je on.

Pad dionica

Istovremeno, dionice Leda, Jamnice i Zvijezde od jutros bilježe pad, kao i ostale dionice Agrokorovih kompanija izlistanih na Zagrebačkoj berzi.

Trenutno najveći gubitak bilježe dionice Jamnice, čija je vrijednost pala više od 17 posto.

Slijedi Ledo sa padom od 11,26 posto, te Zvijezda koja se oporavlja od jutrošnjeg pada od 17 posto. Njene dionice trenutno su u minusu od 6,20 procenata.

Izvor: Al Jazeera i agencije