Oglasi

Ruski atletičari naukom protiv državnog dopinga

Rocket Science Project želi ohrabriti zviždače i stvoriti nezavisni kamp za treniranje sa strogim pravilima protiv dopinga.
Članovi ove inicijative će morati platiti kaznu od 25.000 američkih dolara ako ikada budu pozitivni na testovimaAP - Ilustracija

Grupa ruskih atletičara želi naukom pobijediti one kolege koji koriste doping, te pokazati kako njihova država može „čisto“ doći do pobjede.

Oformljena u sjeni ruskih doping skandala, grupa Rocket Science Project (RSP) želi ohrabriti „zviždače“ i stvoriti nezavisni kamp za treniranje sa strogim pravilima protiv dopinga, javlja AP.

Iz RSP-a navode kako su neznanje i pohlepa nagnali ruske atletičare da koriste nedozvoljena sredstva proteklih godina kako bi što prije došli do dobrih rezultata, te da su to pravdali govoreći kako i drugi to rade.

„Glupo je negirati da imamo velike probleme sa dopingom u našoj državi. Posljedica toga je činjenica kako su naša sportska tehnologija, nauka i znanje vjerovatno 20 godina iza modernog svijeta. Ako se ne reformira naš sistem, u opasnosti smo da ne osvojimo nijednu olimpijsku medalju u godinama pred nama. Nemamo drugog izbora – ili promjena ili smrt“, kazao je trener Evgenij Piščalov koji je ranije bio trkač, a sada vodi projekat.

Telefonska linija za dojave

Rocket Science je već pokrenuo anonimnu telefonsku liniju za dojave „zviždača“ o dopingu i radi na uspostavljanju navedenog kampa. Članovi ove inicijative će morati platiti kaznu od 25.000 američkih dolara ako ikada budu pozitivni na testovima.

Ovaj pokret želi ostati nezavisan od ruskih institucija i sportskih zvaničnika koji su optuženi da su nadgledali doping među svojim sportašima.

Sergej Litvinov, vrhunski bacač kladiva, navodi kako će Rocket Science prihvatiti ograničenu saradnju, ali i kako će „čim osjetimo bilo kakav pritisak, odmah sve obustaviti“.

Izvor: Agencije