Ruski antikrizni plan za 2015. godinu

Provedbu antikriznih mjera trebala bi pomoći sredstva predviđena za tu namjenu u budžetu, koja su početkom godine iznosila 193 milijarde rubalja (Getty Images)

Čelništvo Ruske Federacije odobrilo je plan za održivi ekonomski razvoj i socijalnu stabilnost u 2015. godini, koji predviđa strogu kontrolu budžetskih rashoda i uravnoteženi budžet do 2017. godine, saopćio je u utorak ministar finansija Anton Siluanov.

„Rukovodstvo države na jučerašnjim je sastancima odobrilo antikrizni plan, a njegov glavni dio je zauzdavanje budžetske potrošnje“, rekao je.

Siluanov dodaje kako se očekuje da će budžetski rashodi biti niži nego što je prvobitno planirano.

Antikrizni plan mora potpisati premijer, a o njemu će raspravljati i Parlament. U planu su utvrđene mjere za optimizaciju budžeta i provedbu strukturnih reformi.

„Plan je dizajniran za gotovo godinu dana, što će nam dati vremena za pripremu strukturnih reformi, kako bi poboljšali kvalitetu javne uprave, budžeta i održali naše rezerve koje ne smijemo potrošiti za godinu-dvije“, rekao je ministar finansija Rusije, ističući da Vlada ne namjerava „bezglavo“ potrošiti državne rezerve.

Preraspodjela sredstava

U dijelu fiskalne politike, plan navodi cilj uravnoteženog budžeta bez deficita do 2017. godine, pri projiciranoj cijeni nafte na 70 dolara po barelu.

Provedbu antikriznih mjera trebala bi pomoći sredstva predviđena za tu namjenu u budžetu, koja su početkom godine iznosila 193 milijarde rubalja (2,8 milijardi dolara), a nakon nekoliko odluka za korištenje tih sredstava, volumen toga fonda smanjen je na gotovo 170 milijardi rubalja.

Osim tog izvora, sredstva za provedbu antikriznih mjera bit će nađena i u preraspodjeli sredstava iz postojećih državnih projekata i njihovu preusmjeravanju za najvažnije potrebe, rekao je Siluanov.

Ranije je prvi vicepremijer Ruske Federacije Igor Šuvalov izjavio da je za ispunjenje antikriznog plana potrebno 1.370 milijardi rubalja (30,6 milijardi dolara).

Izvor: Agencije