Ruski ambasador u BiH: Ne razumijem izjavu predsjednice Hrvatske

Odnosi Rusije sa BiH i RS potpuno se uklapaju u princip Dejtonskog mirovnog sporazuma, istakao je Ivancov (Arhiva)

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov izjavio je, povodom posljednjih izjava hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, da ne razumije kako bi se „hibridni rat“ mogao iskoristiti u kontekstu odnosa Rusije i bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, prenose agencije.

Grabar Kitarović je ranije izjavila kako, „obzirom na to da je Rusija uključena u hibridno ratovanje, te da vidimo snažne veze između (predsjednika RS Milorada) Dodika i Rusije, tu bi onda imali ruski uticaj kroz oružje, taktiku, obavještajni rat informisanjem i dezinformisanjem…“

Odnosi Rusije sa BiH i RS potpuno se uklapaju u princip Dejtonskog mirovnog sporazuma, istakao je Ivancov, a prenosi Radiotelevizija Republike Srpske.

„Naši odnosi su u uzajamnoj koristi i potpuno odgovaraju pravnim međunarodnim principima. Mi želimo imati samo prijateljske odnose koji ni na koji način ne ugrožavaju interese susjednih država“, napominje Ivancov.

O referendumu u RS-u

On se, također, nije složio sa izjavom hrvatske predsjednice kako nestabilnost BiH ukazuje da ta država još nije potpuno politički emancipovana, te kako je nedavni referendum u Republici Srpskoj to prvi korak ka nizu referenduma, do moguće nezavisnosti tog entiteta.

„Niko nije govorio o nezavisnosti Republike Srpske, referendumsko pitanje bilo je jasno i ticalo se samo republičkog praznika“, rekao je Ivancov i istakao kako održani referendum nije imao nikakvog uticaja na destabilizaciju BiH.

On je dodao kako narod entiteta ima pravo da se izjasni po vitalnim pitanjima za njih, što je i urađeno i na osnovu toga Narodna skupština SRS je donijela izmjene zakona i na taj način ispoštovala odluku Ustavnog suda BiH.

Izvor: Agencije