Ruske zlatne rezerve se približavaju rekordu iz 1941.

Tokom posljednje decenije, udio zlata u ruskim deviznim rezervama je porastao deset puta (EPA)

Sa 2.000 tona zlata u deviznim rezervama, ruske zlatne zalihe se približavaju sovjetskom rekordu od 2.800 tona, zabilježenom 1941. godine.

Finansijski analitičari kažu da Moskva teži finansijskoj nezavisnosti i da želi da se otrgne od hegemonije američkog dolara, prenosi Tanjug.

“Neke zemlje u svijetu žele da što manje zavise od politike Sjedinjenih Američkih Država i potiskuju dolar u trgovini i američke dužničke obveznice u rezervama. Ruske kupovine zlata su rasle tokom predsjedničke trke u SAD-u i nisu prestale ni poslije pobjede Donalda Trumpa, mada se on činio kao poželjniji kandidat za Kremlj”, izjavio je generalni direktor investicionog fonda ICBF, Anton Makhnovski, za Russia Today.

Zlatne rezerve

On smatra da će Rusija nastaviti da povećava svoje zlatne rezerve.

Tokom posljednje decenije, udio zlata u ruskim deviznim rezervama je porastao deset puta. Rusija je također smanjila udio američkih državnih obveznica koje drži sa 96,1 milijarde dolara u martu na samo 14,9 milijardi dolara u maju, dodaje RT.

Ruske zlatne rezerve sada vrijede 460 milijardi dolara, a centralna banka ima za cilj da poveća tu cifru na 500 milijardi dolara.

Analitičar Vladimir Rojankovski iz Međunarodnog finansijskog centra u Moskvi upozorio je prošle sedmice rusku Centralnu banku da ne bi trebalo previše da zavisi od zlata.

“U slučaju globalnog pada interesiranja velikih suverenih investitora za američke državne obveznice, očekujem da će se povećati spekulativna aktivnost prema plemenitim metalima kako bi se vještački smanjila njihova tržišna vrijednost”, rekao je Rojanovski za RT.

Izvor: Agencije