Ruske snage ušle u Raqqu, bivše uporište ISIL-a u Siriji

Raqqu su prije dvije godine zauzeli američki vojnici i njihovi sirijski saveznici pod kurdskim vodstvom (EPA)

Ruske snage ušle su u Raqqu, bivšu “prijestonicu” oružane grupe Islamska država Irak i Levent (ISIL), objavio je Reuters, navodeći da je to “još jedan očit primjer kako je Moskva popunila vakuum stvoren odlukom predsjednika Donalda Trumpa da povuče američke vojnike sa sjevera Sirije“.

Ruski vojnici prikazani su na snimcima TV-kanala ruskog Ministarstva odbrane kako se rukuju sa sirijskom djecom i iz kamiona istovaruju pakete s humanitarnom pomoći, na kojima je pisalo “Rusija je uz vas”, prenosi Fena.

Raqqu su prije dvije godine zauzeli američki vojnici i njihovi sirijski saveznici pod kurdskim vodstvom, u najvećoj pobjedi u američkoj kampanji protiv ISIL-a.

Moskva saveznik Assada

Otkad je, međutim, Trump iznenada naredio povlačenje vojnika u oktobru, Rusija je brzo ušla na teritorije na kojima su djelovali američki vojnici, navodi britanska agencija.

Rusija je bliski vojni saveznik vlade predsjednika Bashara al-Assada, koju su Kurdi pozvali da uđe na teritoriju pod njihovom kontrolom nakon što je Trump povukao trupe i otvorio put za tursku ofanzivu na regije pod kurdskom vlašću.

Ruski vojnici uručivali su humanitarnu pomoć, a vojni doktori nudili su mještanima medicinsku pomoć, navela je novinska agencija RIA Novosti riječi Vladimira Varnavskog, zvaničnika ruskog Ministarstva odbrane.

“Radovi u gradu na uklanjanju ruševina i čišćenju regije [od bombi i mina] još nisu dovršeni, a evidentne su i nestašice pitke vode”, kazao je on.

Patrole Rusije i Turske

Rusija je prošlog mjeseca uspostavila helikoptersku bazu u sjevernom dijelu Sirije i prebacila kopnene snage u to područje nakon povlačenja američke vojske.

Rusija i Turska provode zajedničke patrole duž sjeverne sirijske granice s Turskom, u okviru sporazuma postignutog između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana.

Nakon što je objavio da će svi američki vojnici napustiti sjever Sirije, Washington je zasad ostavio neke vojnike, ali je povukao većinu vojnika iz operacija.

Izvor: Agencije