Oglasi

Ruska vojska mladih

Djeca od 10 do 18 godina regrutiraju se u domoljubni vojni pokret pod nazivom Junarmija ili vojska mladih.
U program su uključena i djeca od deset godinaMinistarstvo odbrane Ruske Federacije

Praksa iz sovjetske ere oživljena je u Rusiji, gdje se djeca od 10 do 18 godina regrutiraju u domoljubni vojni pokret pod nazivom Junarmija ili vojska mladih.

Prva 104 regruta započela su obuku prošle sedmice u gradu Jaroslavl u blizini Moskve, a plan je program proširiti širom zemlje u septembru.

Namjera je u program uključiti tinejdžere u dobi od 14 do 18 godina, s tim da i djeca od deset godina također mogu biti uključena.

Izvor ove inicijative je kazao za britanski Daily Mail da će mladi koji se uključuju u ovaj program proći osnovnu vojnu obuku, uključujući marširanje, gađanje, rastavljanje i sastavljanje oružja, te gimnastiku, prvu pomoć, vojnu taktiku, a dobit će i lekcije iz ruske vojne historije.

Kritike na račun programa

Međutim, kritičari su zabrinuti zbog sve veće autoritarne vladavine ruskog predsjednika Vladimira Putina, uključujući i vojne intervencije u Ukrajini i Siriji, uspoređujući ovaj program sa organizacijom Hitlerova mladež u nacističkoj Njemačkoj.

Također kritiziraju školske dužnosnike koji prisiljavaju učenike da se pridruže programu, iako oni naglašavaju da obuka nije obavezna.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.