Ruska varijanta kredita u ‘švicarcima’

I ruski građani imaju svoj švicarski franak. Mnoge porodice koje imaju hipotekarne kredite u stranim valutama zbog pada rublje suočavaju se sa deložacijom, jer ne mogu da otplaćuju rate.

Počelo je kao ostvarenje sna, ali se kupovina stana za Olgu Panženskaju i njenu porodicu ubrzo pretvorila u košmar.

Iako žive u Rusiji, kredit otplaćuju u dolarima i rata im je postala previsoka.

„I suprug i ja radimo, primamo platu na vrijeme, ali podsjećam da je kurs rublje pao dva i po puta. Čak ni u najfantastičnijem scenariju naši prihodi ne mogu toliko porasti“, kazala je.

Slobodan pad rublje

Hipotekarni krediti u stranoj valuti nekada su bili atraktivni. Banke su nudile mnogo povoljnije kamate u odnosu na kredite u rubljama. No, ruska valuta prošle godine doživjela je slobodan pad, od kojeg se polagano oporavlja.

Dug mnogih građana je udvostručen i sada ga ne mogu vraćati. Poput Dmitrija Teplijakova i njegove žene koji su zbog toga odustali od namjere da imaju potomstvo. Umjesto toga, moraju raditi mnogo više.

Iz banke su im rekli kako će moći izvršiti konverziju kredita iz dolara u rublju nakon godinu dana, ali bez pisanog dokaza o tome, njihove žalbe nailaze na zid.

„Počelo je nakon Nove godine. Ne odgovaraju na naša pisma. Sva obećanja smo dobili verbalno, pa ne možemo ništa dokazati, čak i kada bismo htjeli ići pred sud“, ističe Teplijakov.

Banke protiv konverzije

Mnogi krive Vladu zbog nezainteresiranosti, pa čak i rizikuju da budu uhapšeni zbog protesta na Crvenom trgu. Centralna banka Rusije savjetovala je bankama da promijene sve kredite u stranim valutama koristeći fiksiranu kursnu stopu.

No, banke kažu da bi ih takav pristup previše koštao.

„Ako fiksiramo stopu na 39, što nam sugerira Centralna banka, to bi za nas značio čisti gubitak od 2,5 milijarde rublji. Naravno, troškove takvog gubitka mora snositi neko drugi, svakako ne mi“, ističe Andrej Malcev iz Nordea banke.

Iz banaka poručuju kako traže rješenje koje će biti svima prihvatljivo, uključujući i privremeni moratorij na otplate kredita. No, za mnoge građane takva mogućnost dolazi prekasno.

Izvor: Al Jazeera i agencije