Oglasi

Ruska privreda bilježi najbrži rast u šest godina

Tome je doprinjela pojačana građevinska aktivnost vezana za Svjetsko prvenstvo u fudbalu.
Rast bruto domaćeg proizvoda Rusije je prošle godine ubrzao na 2,3 postoEPA

Ruska ekonomija je u 2018. godini ostvarila najveću stopu rasta u posljednjih šest godina, nadmašivši procjene analitičara koje je anketirala njujorška agencija Bloomberg.

Tome je doprinjela pojačana građevinska aktivnost vezana za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, koje je održano u Rusiji prošle godine, ali i početak rada gasnog projekta Jamal-LNG.

Rast bruto domaćeg proizvoda Rusije je prošle godine ubrzao na 2,3 posto, što je najviše od 2012. godine, prema preliminarnim procjenama ruske statističke službe.

Oslabila investiciona aktivnost

Većina analitičara koje je anketirao Bloomberg predviđali su rast od 1,9 posto za 2018. godinu, a najviša procjena je iznosila 2,2 posto. 

Očekuje se, međutim, da će ekonomski rast u ovoj godini usporiti, a centralna banka Rusije upozorila je u petak da će podaci o rastu BDP-a u prvom kvartalu biti ispod očekivanja nakon što je investiciona aktivnost u decembru oslabila.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.