Ruska pravoslavna crkva: Danas se desila legalizacija raskola

Nakon nezavisnosti Ukrajine 1991. i raspada Sovjetskog Saveza, Filaret je osnovao ukrajinsku Pravoslavnu crkvu (EPA)

Ruska pravoslavna crkva je “katastrofom i raskolom” nazvala historijsku odluku carigradske patrijaršije da prizna da je ukrajinska crkva nezavisna od Moskve. 

“Carigradska patrijaršija je danas donijela katastrofalnu odluku, u prvom redu za sebe i općenito za cijeli pravoslavni svijet”, rekao je glasnogovornik ruskog patrijarha Kirila, Aleksandar Volkov, prenosi ruska novinska agencija Ria Novosti.

“Ono što se danas dogodilo je legalizacija raskola”, nastavio je Volkov i zaključio da je “carigradska patrijaršija prešla crvenu liniju”.

Ruska Pravoslavna crkva će prekinuti euharistijske odnose s Ekumenskom patrijaršijom zbog odluke o autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve, rekao je Volkov kako navodi agencija Interfax, a prenosi agencija Reuters.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je u četvrtak zadovoljstvo odlukom carigradske patrijaršije i pozdravio kraj “imperijalističkih iluzija i šovinističkih fantazija” Moskve.

“Donesena je odluka o dodjeli autokefalnosti Ukrajini”, rekao je Porošenko u izravnom obraćanju na ukrajinskoj televiziji. “To je nova potvrda neovisnosti Ukrajine. “To je pobjeda dobra nad zlim, svjetlosti nad tamom”, zaključio je ukrajinski predsjednik.

Autokefalnost Ukrajinske crkve

Carigradska patrijaršija je u četvrtak nakon dvodnevne svete sinode u Istanbulu priznala nezavisnu Pravoslavnu crkvu u Ukrajini, a ta bi odluka mogla razbjesniti Moskvu.

U saopćenju objavljenom nakon sinode Patrijaršija je objavila obnovu već donesene odluke prema kojoj je Ekumenska patrijaršija proglasila autokefalnost Ukrajinske crkve. 

Sveta sinoda je također odlučila vratiti na hijararhijsku funkciju patrijarha Filareta Denisenka, nakon žalbe koju je predao protiv Moskve koja ga je isključila.

Nakon nezavisnosti Ukrajine 1991. i raspada Sovjetskog Saveza, Filaret je osnovao ukrajinsku Pravoslavnu crkvu i proglasio se patrijarhom, nakon čega ga je Moskva ekskomunicirala.

Priznanje uprkos protivljenju Moskve

Tokom sinode koja je počela u srijedu, dvojica carigradskih izaslanika poslana u Ukrajinu u septembru su izložili rezultate njihovih misija i kontakata, doznaje se iz Patrijaršije

Misija te dvojice izaslanika u Kijevu doživljena je kao uvod carigradskog priznanja autokefalne Ukrajinske crkve.

Jedan od dvojice izaslanika, američki nadbiskup Daniel je rekao 17. septembra da je već donesena odluka o osnivanju autokefalne ukrajinske Pravoslavne crkve, bez obzira na žestoko protivljenje Moskve.

Izvor: Agencije