Ruska pomoć Italiji: Meka moć u suprotstavljanju korona virusu

Moskva gradi bolnicu za liječenje pacijenata s bolešću COVID-19 (Arhiva)

Otkad je novi korona virus počeo harati Evropom, Moskva je u Italiju poslala avione sa stručnjacima i pomoći, pokazujući svoju “meku moć” na različite načine tokom epidemije.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je nekoliko saopćenja na dnevnoj osnovi nakon što su u nedjelju poletjeli prvi avioni za Italiju, prevozeći 100 virologa s medicinskom opremom, mobilnim laboratorijama i jedinicama za dezinfekciju, piše AFP.

Stručnjaci poslani u Italiju prethodno su radili u afričkim zemljama na suzbijanju epidemija, a dali su doprinos i u razvoju vakcine protiv ebole, navode iz Ministarstva. Bit će angažirani u italijanskim gradovima, uključujući i Bergamo na sjeveru, koji je najviše pogođen virusom.

Ruska pomoć dolazi u ključnom trenutku za Italiju, koja ima dobre odnose s Moskvom i podržava ukidanje sankcija protiv te zemlje.

U međuvremenu, zemlje Evropske unije bile su spore u pomaganju svojoj članici.

Ruska pomoć dolazi u svjetlu podjela u Evropskoj uniji u vezi s mogućim planom spašavanja ekonomije u regiji. Njemačka je upozorila na neracionalna očekivanja, dok Italija, Francuska i Španija apeliraju na veću pomoć.

Kad je riječ o ruskoj strategiji, politički analitičar Aleksij Malašenko rekao je da je predsjednik Vladimir Putin “ovdje postigao pobjedu”.

“Prije svega, to je human gest, a drugo sugerira da su sankcije (protiv Rusije) neprimjerene”, dodao je.

Uprkos svojim složenim geopolitičkim odnosima sa Zapadom, Moskva djeluje na način koji je u skladu s tradicijom međunarodne solidarnosti koja datira još iz sovjetske ere.

U srijedu je ruski ambasador u Washingtonu rekao je da je Moskva čak spremna pomoći i SAD-u.

Slično tome, Kremlj je u četvrtak saopćio da je Putin razgovarao telefonom s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom o mogućoj saradnji unutar Vijeća sigurnosti UN-a u borbi protiv korona virusa.

Međutim, Malašenko je upozorio da “meka moć može poboljšati imidž Rusije, ali ga ne može promijeniti”.

Tvrdnje o ‘dezinformacijama’

Zapravo, Moskva je nastavila kritizirati Zapad, pa je tako glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova prošle sedmice optužila Evropsku uniju da pokušava prikriti vlastite probleme u borbi protiv korona virusa “neutemeljenim optužbama protiv Rusije”.

Zaharova je odgovarala na optužbe za širenje straha od virusa.

Ranije ovog mjeseca Evropska unija saopćila je da Moskva “širi dezinformacije o novonastalom korona virusu” u “velikoj kampanji” na računima na društvenim mrežama povezanim s ruskom državom.

To se dogodilo manje od mjesec nakon što su američki zvaničnici izjavili za AFP da hiljade računa povezanih s Rusijom na društvenim mrežama, poput Facebooka, Twittera i Instagrama, ulažu zajedničke napore u širenju straha zbog virusa.

Rusija je svoj relativno mali broj službeno potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom pripisala svojim brzim ranim mjerama, poput zatvaranja granice s Kinom početkom godine.

Moskva gradi i bolnicu za liječenje pacijenata s bolešću COVID-19, koja bi trebala biti otvorena za nekoliko sedmica, po uzoru na Kinu.

Ruski zvaničnici naglasili su da se većina zaraženih osoba u zemlji nedavno vratila iz Evrope, a Moskva je potvrdila i nekoliko smrtnih slučajeva od virusa.

Međutim, mnogim Rusima teško je povjerovati u te podatke, imajući u vidu skrivanje službenih podataka u prošlosti.

U obraćanju naciji u srijedu Putin je rekao da Rusija ne može ostati imuna na epidemiju, pozivajući građane da ostanu kod kuće.

“Ono što se danas događa u mnogim zapadnim zemljama – u Evropi i preko okeana – može postati naša bliska budućnost”, dodao je.

Zasad mali broj zaraženih doprinosi poboljšanju imidža Rusije u inozemstvu i prikazuje je kao veoma organiziranu zemlju, koja je sposobna nametnuti stroge mjere.

“Ako Rusija uspije brzo odgovoriti na krizu s korona virusom, to će biti još jedan dokaz da ovakvi režimi bolje rade u ovakvim situacijama”, pojašnjava Malašenko.

Zaključio je da će se “poštovanje prema Rusiji povećati” ako pandemija potraje duže, a Evropska unija ne bude sposobna učinkovito se nositi s tim.

Izvor: Agencije