Ruska policija pretresla stanove i urede saradnika Navaljnog

Ruske vlasti odlučno su gušile proteste u Moskvi (EPA)

Bliski prijatelj ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog kaže da je policija upala u više od 150 domova i ureda njegovih pristalica u 39 ruskih gradova.

Leonid Volkov rekao je u četvrtak da su racije provedene od Vladivostoka na Tihom okeanu do Krasnodara na jugu Rusije, prenio je Associated Press.

“Pretresom nisu obuhvaćeni samo stanovi i uredi saradnika, nego i stanovi volontera“, dodao je,  prenosi Hina.

Kako se navodi, svi pretresi su povezani s istragom o „pranju  novca“ u organizaciji Navaljnog koja se bavi suzbijanjem korupcije.

Policija je također pretresla dom Navaljnijevog saradnika koji je prošle sedmice zauzeo drugo mjesto na izborima za gradonačelnika u trećem najvećem ruskom gradu Novosibirsku.

Pokretali istrage o korupciji

Čini se da su mete policije svi oni koji su bliski Navaljnijevoj predsjedničkoj kampanji 2018. godine.

Iako Navaljnom nije bilo dopušteno da se kandiduje, njegove pristalice u više ruskih gradova dobili su na utjecaju jer su pokretali istrage o korupciji na visokom nivou i mobilizirali pristalice za opozicione skupove.

Aleksej Navaljni, koji je nakon protesta osuđen na 30 dana zatvora, aktivno je pozivao na sudjelovanje u demonstracijama kakve nisu viđene od 2012. i koje su vlasti odlučno gušile.

Na izborima održanim u nedjelju kandidati skloni vladi u Moskvi pretrpjeli su težak poraz, izgubivši gotovo trećinu mjesta u odnosu na prošli saziv.

Izvor: Agencije