Oglasi

Ruska parlamentarka za odlazak visokog predstavnika iz Bosne i Hercegovine

Valentina Matvijenko u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine podržala je dosljednu provedbu Dejtonskog sporazuma i široku autonomiju bh. entiteta.
'Rusija ne vidi nikakav razlog za izmjene Dejtonskog sporazuma', izjavila je MatvijenkoFena

Predsjednica Vijeća Federacije ruskog Parlamenta Valentina Matvijenko u službenom je posjetu Bosni i Hercegovini te je za vrijeme boravka u Sarajevu razgovarala s vodstvom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

U obraćanju delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine rekla je da se Rusija zalaže za što skorije zatvaranje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Pozvala je na poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, odnosno dosljednu provedbu Dejtonskog sporazuma, koji bh. entitetima daje široku autonomiju.

"Dejtonski sporazum jest 'alfa i omega' funkcioniranja Bosne i Hercegovine. Njegova načela ravnopravnosti triju naroda, koji čine ovu državu, široke autonomije dvaju entiteta, rješenja pitanja dijalogom, kompromisom i konsenzusom, trebaju ostati netaknuti. Dobro znate da Rusija ostaje ustrajna u stavu da osnovne postulate nema potrebe mijenjati u Dejtonskom spprazumu, naročito ako na tome insistira netko izvana."

Osporavanje bh. institucija

"Rusija je dosljedna u stavu da se organima vlasti u Bosni i Hercegovini i entitetima predaju pune odgovornosti za događanja u državi i skorašnje zatvaranje mehanizma visokog predstavnika [međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini]. To zemlju čini protektoratom, što nije zabilježeno u današnje vrijeme, te usporava opći napredak bosanskog uređenja. Jednostavno, to ponižava narode u Bosni i Hercegovini, koji trebaju sami odlučivati o svojoj sudbini, sudbini svoje zemlje", rekla je Matvijenko.

Iznijela je i stav Rusije po kojem je neophodna reforma Ustavnog suda, Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine kako bi bili efikasniji i nezavisniji, a da nametanje međunarodnih recepata ne može dovesti do kompromisa.

No, u vrijeme njezina govora delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (Stranka demokratske akcije) napustio je sjednicu u znak prosvjeda.

"Kada se gospođa [Matvijenko] usudila da govori o pitanjima Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, osporavajući te institucije, kada je govorila kako treba okarakterizirati agresiju na Bosnu i Hercegovinu u smislu da je to bio građanski rat, iznoseći jednostrane ocjene o odlasku Ureda visokog predstavnika, to je očigledno potpuno neprihvatljivo i nedopustivo ponašanje zvaničnika u visokom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ovim sam gestom imao namjeru pokazati neprihvatljivost takvih riječi i nedopustivost takvog postupka u Domu naroda", obrazložio je svoju odluku Genjac.

Domovina ne dolazi na sjednicu

Zastupnik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine u Zastupničkom domu Parlamenta Saša Magazinović upozorio je kako je takva poruka javna potvrda ruskih nastojanja da utječu na države regije, pa tako i na Bosnu i Hercegovinu, te kako se to čini na "agresivan, nepristojan i uvredljiv način".

"Ovo danas je skandal. Da Rusija imalo voli i cijeni Bosnu i Hercegovinu, ne bi se preko naših leđa prepucavala sa Zapadom", kazao je Magazinović.

Zastupnici Koalicije Domovina iz bh. entiteta Republika Srpska najavili su da zbog istupa Matvijenko neće prisustvovati sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se zastupnicima obratiti predsjednica Vijeća Federacije ruskog parlamenta, prenosi portal Klix.

"Kao čovjek, kao zastupnik, kao predstavnik svog naroda, neću i ne želim prisustvovati sjednici", rekao je zastupnik Nedim Čivić.

Bosna i Hercegovina nije uvela sankcije Rusiji

Prema riječima Matvijenko, "nije dobro da velike sile pred druge države stavljaju ultimatum 'ili Europska unija ili Rusija', jer bi to morala biti neovisna odluka država i naroda".

"U Rusiji smo uvjereni da se u Bosni i Hercegovini može na racionalan način riješiti svaki problem i u tome će uvijek imati našu podršku, jer mi smo jedan od jamaca Dejtonskog sporazuma", rekla je Matvijenko.

Navela je da Rusiju raduje želja Bosne i Hercegovine za suradnjom te posebno uvažava načelno odbijanje Bosne i Hercegovine da se priključi sankcijama protiv njezine zemlje.

Predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić izjavio je da Bosna i Hercegovina nije uvela nikakve sankcije Rusiji i da će tako biti i ubuduće.

Saradnja na više polja

Pozdravio je politiku Rusije kad je riječ o njezinu sudjelovanju u Vijeću za provedbu mira u Bosni i Hercegovini.

"Konstatovali smo da očigledno postoji obostrani interes za još čvršće i bolje odnose, kako parlamenata, tako i zemalja u cjelini. Tome doprinosi principijelan stav Ruske Federacije kada je u pitanju poštovanje Dejtonskog sporazuma, kao i njena aktivna uloga u Savjetu za implementaciju mira, odnosno Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kada je u pitanju poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Tadić.

Naveo je da glavni sadržaj odnosa Bosne i Hercegovine i Rusije treba biti vezan za ekonomiju, pravosuđe, međusobnu podršku na polju znanosti, obrazovanja, kulture i sigurnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.