Ruska opozicija podijeljena u vezi s kandidaturom TV-voditeljice

Ksenija Sobčak je navela da je Rusija umorna od stagnacije i da joj je potrebna politička promjena (EPA)

Predsjednička kandidatura poznate ruske TV-voditeljice Ksenije Sobčak izazvala je oprečne reakcije ruske opozicije, gdje je neki optužuju da radi u korist Kremlja, dok su drugi pozdravili njenu kandidaturu.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika, odbacio je navode da je Kremlj potakao kandidaturu Sobčak, dok su neki opozicionari rekli da će to dati mogućnost vlastima da utječu na apatiju birača i istovremeno posiju razdor u redovima opozicije, prenio je AP.

Sobčak (35) je prilikom podnošenja kandidature navela da je Rusija umorna od stagnacije i da joj je potrebna politička promjena.

Ohrabrenje za mlađe birače

Ona je kćerka Anatolija Sobčaka, reformističkog gradonačelnika Sankt Peterburga iz ranih 90-ih.

Pridružila se protestima protiv Kremlja u Moskvi 2011. i 2012. godine, ali je izbjegavala kritizirati predsjednika Vladimira Putina, koji je nekada radio kao zamjenik njenog oca.

I prije najave Sobčak da će se kandidirati, opozicijski prvak Aleksej Navaljni, koji se ne može kandidirati zbog krivične presude, upozorio je da bi to moglo ići naruku Kremlju, zato što bi njen ulazak u predsjedničku utrku podijelio opoziciju.

Sobčak je odbacila kritike Navaljnog i rekla da želi da se on kandidira i da bi mogla povući kandidaturu ako se to dogodi.

Liberalni opozicionar Grigorij Javlinski rekao je da je bi Sobčak mogla imati sličnu ulogu kao tajkun Mihail Prohorov, koji se predstavljao kao predstavnik liberalnih krugova i uzeo osam posto glasova, dok je Putin osvojio gotovo 64 posto.

‘To je ista zamka’

“To je ista zamka. Hoćemo li opet upasti u nju?”, upitao je Javlinski na Twitteru, prenosi agencija Beta.

Opozicionar Dmitrij Gudkov, također predstavnik liberalne opozicije, bio je nešto pozitivniji i rekao da bi u slučaju da Sobčak vodi pravu kampanju kritičnu prema Kremlju to moglo ohrabriti mlađe birače da izađu na glasanje.

Putin još nije objavio hoće li se kandidirati za ponovni izbor, mada se očekuje da će to učiniti.

Izvor: Agencije