Ruska novinarka uhapšena u Teheranu

Novinarka je uhapšena u svojoj hotelskoj sobi u Iranu (EPA)

Ruska novinarka uhapšena je u iranskoj prijestonici i u pritvoru je od ove sedmice, saopćila je u petak ruska ambasada u Teheranu, prenosi FENA.

Ataše za štampu ruske ambasade izjavio je ruskoj novinskoj agenciji TASS da je Julija Juzik doputovala avionom u Teheran prošle sedmice i da su joj iranski zvaničnici oduzeli pasoš iz nepoznatih razloga.

Uhapšena je u svojoj hotelskoj sobi u srijedu, a ataše nije mogao odmah reći zašto.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je iranskog ambasadora u Moskvi Mehdija Sanaja da objasni hapšenje, saopćila je glasnogovornica Ministarstva Marija Zaharova.

“Nakon pritvaranja ruske državljanke Julije Juzik u Teheranu Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je iranskog ambasadora da bi se utvrdile okolnosti incidenta i osigurala prava Rusa”, izjavila je Zaharova, prenosi Tanjug.

Optužbe za špijunažu

Bivši suprug Juzik, Boris Volcekovski, objavio je na Facebooku u petak da ga je ona nazvala telefonom iz pritvora i rekla mu da se suočava s optužbom za špijunažu u korist Izraela.

Juzik, koja je radila za nekoliko ruskih publikacija i izvještavala iz Irana, postavila je na Instagramu fotografije sa svog putovanja u ovoj sedmici, navodeći da joj se dopada boravak u Iranu, prenosi Associated Press.

Izvor: Agencije