Oglasi

Ruska klinička ispitivanja vakcine ulaze u finalnu fazu

Testiranje prve grupe dobrovoljaca, kod kojih je ispitivana sigurnost i tolerantnost vakcine, bit će završeno 15. jula.
Rusko Ministarstvo odbrane navodi da se volonteri osjećaju dobro te da nemaju tegobe i nuspojaveReuters - Arhiva

Rusko Ministarstvo odbrane i Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamalei počeli su finalnu fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv korona virusa.

Prema saopćenju Ministarstva odbrane, testiranje prve grupe dobrovoljaca, kod kojih je ispitivana sigurnost i tolerantnost vakcine, bit će završeno 15. jula.

Drugoj grupi volontera, kod kojih se testira efikasnost i imunogenost vakcine, bit će ubrizgan drugi sastojak vakcine protiv korona virusa.

U drugoj fazi cilj je jačanje imunog sistema i produžetak dejstva vakcine.

Dodaje se da se volonteri osjećaju dobro, da nemaju tegobe, nuspojave.

Razvijaju imunitet na virus

Prva grupa će biti otpuštena iz vojne bolnice Burdenko pošto prođu finalne testove, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Tass.

Rezultati testova vakcine za COVID-19 provedeni kod grupe volontera u Rusiji pokazuju da oni razvijaju imunitet na korona virus, dodaje se.

"U skladu s istraživačkim protokolom, dobrovoljci se redovno testiraju na antitela i ćelijski imunitet. Podaci pokazuju da dobrovoljci prve i druge grupe stiču imuni sistem nakon injekcije vakcine protiv korona virusa", navelo je Ministarstvo odbrane.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.