Ruska doktorica: Ne plašite se, svaka vakcina dovodi do reakcije

Svaka vakcina dovodi do određene reakcije organizma kaže ruska doktorica (EPA)

Malaksalost, zamor i temperatura oko 37 stepeni su normalni simptomi nakon vakcinacije od korona virusa, izjavila je glavna doktorica ruske Druge poliklinike Natalija Šindrjajeva.

Kako je rekla, svaka vakcina dovodi do određene reakcije organizma, samim tim je to slučaj i kod vakcine protiv virusa korona, piše Tanjug pozivajući se na Sputnik.

„Neophodno je pratiti sopstveno stanje nakon vakcinacije. Radi se o vakcini protiv virusa korona. Kao i poslije drugih vakcinacija, postoji kratak period kada možete da osjetite određenu malaksalost, spavat će vam se, imat ćete malu temperaturu od 37 stepeni. Ne plašite se, to je samo prva reakcija organizma nakon primanja vakcine“, navela je ona.

Normalna reakcija

Šindrjajeva je rekla, prenosi Sputnik, i da svako ko prođe vakcinaciju dobije papir sa instrukcijama u kojima se navode svi mogući neželjeni efekti, ali i uputstvo šta činiti u slučaju da se oni pojave.

„Kako obično govore naši farmaceuti – ako ne postoji reakcija na određeni lijek, pitanje je da li je uopšte i lijek. Budući da se ovdje radi o preparatu koji stvara imunitet, ovi simptomi su normalna reakcija koja nestaje u toku jednog dana“, navela je ona.

Izvor: Agencije