Ruska Crnomorska flota u stanju pripravnosti zbog vježbe NATO-a

Rusija, Mornarica, Podmornica
Ruska Crnomorska flota izvodi niz mjera za nadgledanje brodova NATO-a (EPA)

Izviđački i jurišni brodovi ruske Crnomorske flote, kao i njezini obalni raketni sustavi, stavljeni su u stanje pripravnosti zbog NATO-ove vežbe u Crnom moru, rečeno je za agenciju Tass u Kontrolnom centru nacionalne obrane ruskog Ministarstva obrane.

Ovaj centar navodi da, zbog mogućnosti brzog djelovanja na moguće hitne situacije, Crnomorska flota izvodi niz mjera za nadgledanje brodova NATO-a, prenosi Tanjug.

“Izviđački brodovi, kao i skupine za pomorske napade, obalni raketni sustavi ‘Bastion’ i ‘Bal’ i pomorsko zrakoplovstvo stavljeni su u stanje pripravnosti u određenim područjima”, objavljeno je iz Centra.

Vježba ‘Morski štit – 2019’

Centar navodi da je u ponedjeljak u jugozapadnom dijelu Crnog mora započela NATO vježba “Morski štit – 2019”, u kojoj sudjeluju brodovi i letjelice SAD-a, Bugarske, Grčke, Kanade, Nizozemske, Rumunjske i Turske, zajedno s predstavnicima gruzijskih i ukrajinskih oružanih snaga.

Kremlj je nedavno poručio da Rusija “negativno” gleda na američki prijedlog o slanju novih NATO brodova na Crno more kako bi ondje štitili ukrajinske brodove.

Washington radi na planu koji predviđa slanje novih brodova Sjevernoatlantskog saveza u Crno more, kao odgovor na oružani sukob ruske i ukrajinske mornarice u studenom 2018. godine u blizini anektiranog Krimskog poluotoka, kazala je prošle sedmice američka veleposlanica pri NATO-u Kay Bailey Hutchinson.

Izvor: Agencije