Ruska armija sprema se za veliku vježbu

Vojna vježba 'Centar 2019' bit će izvedena od 16. do 21. septembra u Orenburškoj, Astrahanskoj, Čeljabinskoj i Kemerovskoj oblasti te Republici Altaj (EPA)

Ruska armija sljedeće sedmice izvest će veliku vojnu vježbu “Centar 2019”, u kojoj će učestvovati kopnene, zračne i pomorske snage.

Zamjenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin u Moskvi je održao konferenciju na kojoj je novinarima i stranim vojnim predstavnicima otkrio detalje o vojnoj vježbi koja će biti izvedena na jugu Rusije, prenosi Anadolija.

“U vježbi će učestvovati 128.000 vojnika, više 20.000 vojnih vozila, gotovo 600 aviona, helikoptera i bespilotnih letjelica, više od 200 tenkova i 15 ratnih brodova”, rekao je Fomin.

Jačanje vojne spremnosti

Vježba će biti izvedena od 16. do 21. septembra u Orenburškoj, Astrahanskoj, Čeljabinskoj i Kemerovskoj oblasti te Republici Altaj.

Glavna tema vojne vježbe jest jačanje vojne spremnosti za borbu protiv terorizma i jačanje odbrambenih kapaciteta u srednjoj Aziji.

Fomin je rekao da će u vježbi učestvovati i oružane snage osam država.

“Vježba je zamišljena u dvije etape. U prvoj će se raditi analiza i procjena situacije, priprema odbrane i zaštite od zračnih napada i raspodjela zapovjednih mjesta. U drugoj etapi planiran je simulirani napad na neprijatelja uz učešće vojnika iz različitih država”, kazao je Fomin.

I prošle godine ruska armija izvela je uspješnu veliku vježbu “Vostok 2018”, u kojoj je učestvovalo 297.000 vojnika.

Izvor: Agencije