Ruska ambasada: Britanija nastavlja špijunsku maniju

London, Ambasada, Rusija
Ambasada navodi i da se normalna putovanja zaposlenih u ambasadi vide kao dokaz povećane špijunske aktivnosti (EPA)

Glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Londonu izjavio je da britanski dužnosnici nastavljaju s pokušajima stvaranja “toksične atmosfere” oko ambasade Rusije, tako što blagonaklono gledaju na medijske napise u kojima se ruske diplomate optužuje za špijunažu.

Veleposlanstvo je tako reagiralo povodom pisanja tabloida Daily Mirror o navodnoj aktivnosti ruskih špijuna u Velikoj Britaniji.

“Nažalost, ponovno smo svjedoci uspona špijunske manije u britanskom društvu. Redovno objavljivanje ovakvih vijesti, uz odobrenje Vlade, pokazuje da konzervativna Vlada ostaje pri pokušajima da stvori toksičnu atmosferu oko našeg veleposlanstva”, rekao je taj diplomat.

On je naveo da se putovanja zaposlenih u veleposlanstvu što je, kako kaže, potpuno normalan, legalan i nužan dio diplomatskog rada i života, vide kao dokaz povećane špijunske aktivnosti, prenosi Tanjug agenciju TASS.

Mediji: Stanje pripravnosti

Daily Mirror piše da su britanske specijalne službe u stanju povećane pripravnosti zbog suzbijanja navodne ruske špijunske aktivnosti, kao i da britanske obavještajne i vojne službe prate kretanje zaposlenih u veleposlanstvu.

“Tipično je da se takvi navodi pojavljuju samo u britanskim tabloidima. To je poznata shema. Autori ne daju dokaze za takve insinuacije… Nema potrebe da vas podsjećam da je takav pristup doveo do dotične situacije u Jugoslaviji, Iraku, Libiji, čak i Salisburyju”, navelo je veleposlanstvo.

Velika Britanija, inače, okrivljuje Rusiju za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri u Salisburyju te nekoliko kibernetičkih napada.

Rusija niječe svaku upletenost u slučaj Skripaljeva trovanja, a optužbe za kibernetičke napade opisala je kao “bogatu maštu”.

Izvor: Agencije