Oglasi

Ruska agentica Marija Butina izlazi iz američkog zatvora

Butina je u aprilu pod optužbom za 'urotu' radi 'promocije ruskih interesa' osuđena na 18 mjeseci zatvora.
Marija ButinaButina je jedina ruska državljanka osuđena u istrazi o utjecanju Moskve na američku unutrašnju politikuEPA - Arhiva

Marija Butina, Ruskinja usko povezana s moćnim američkim lobijem za oružje NRA-om i proglašena krivom za pokušaj utjecanja na američku politiku prema Rusiji, trebala bi u petak biti puštena iz zatvora na Floridi i vratiti se u domovinu, prenosi Hina.

Butina, jedina ruska državljanka osuđena u istrazi o utjecanju Moskve na američku unutarnju politiku, bila je povezana s Nacionalnom udrugom za oružje (NRA), što joj je omogućilo da stupi u vezu s Donaldom Trumpom prije njegova izbora, kao i s njegovim sinom.

Rekla je da je htjela osigurati bolje veze Sjedinjenih Država i njezine domovine.

Sarađivala s pravosuđem

Upisala se na Sveučilište u Washingtonu i živjela je s republikanskim dužnosnikom.

Butina je pod optužbom za "urotu" radi "promicanja ruskih interesa" uhićena u srpnju 2018., a u travnju je osuđena na 18 mjeseci zatvora, od kojih je polovicu već odslužila.

Surađivala je s američkim pravosuđem nakon što je u prosincu 2018. priznala da je djelovala kao agent strane zemlje.

Jedan od njenih savjetnika, odvjetnik u Washingtonu, nije odgovorio na pitanje o njezinim planovima, ali je u sudskom dokumentu naveo da se ovog tjedna vraća u Rusiju.

'Volim obje zemlje i htjela sam graditi mir'

I ruska glasila pišu da se ovih dana očekuje njezin dolazak u domovinu.

"Nikad nisam skrivala ljubav prema domovini i prema ovoj zemlji (...) Volim obje zemlje i htjela sam graditi mir" (među njima).

Američko je pravosuđe ocijenilo da je optuženica, premda nisu dokazane njezine veze s ruskim obavještajnim službama, bila dio kremaljske urote radi infiltracije i remećenja američkog političkog sustava, napose tijekom izbora 2016., na kojima je pobijedio Donald Trump, kako prenosi Hina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.