Rusima prijeti ‘cinkanje za sir’

Kazne za pravne osobe mogle bi biti i od 70.000 do 100.000 rubalja (Arhiva)

Ruska federalna služba za nadzor zaštite potrošača Rospotrebnadzor predlaže uvođenje kazne do 77 eura za građane koji prevoze i skladište robu koja podliježe ruskim uvoznim sankcijama, pri čemu bi se u otkrivanju prekršaja oslanjala na prijave građana, a nezavisni ruski mediji taj potez nazivaju “cinkanjem za sir”.

Dok se za građane predviđaju kazne između 46 i 77 eura (3.000-5.000 rubalja), individualnim poduzetnicima uhvaćenim na djelu prijeti između 462 i 771 eura (30.000-50.000 rubalja), a pravnim osobama od 1079 do 1.542 eura kazne (70.000-100.000 rubalja). U svim slučajevima predviđena je i mogućnost konfiskacije sporne robe.

Ruska agencija za zaštitu potrošača želi proširiti sadašnje rješenje prema kojem se prekršajem smatra samo zakonom zabranjena ili ograničena prodaja te predlaže proširenje kažnjavanja na skladištenje i prijevoz robe koju je zabranjeno uvoziti u Rusiju.

Ograničavanje građanskih prava

Rospotrebnadzor namjerava provesti svoju zamisao oslanjajući se na prijave građana, dok pravnici tu ideju smatraju spornom, napominjući da bi mogla utrti put zloupotrebi i ograničavanju građanskih prava.

Ipak, ne bi se kažnjavali građani koji robu pod sankcijama koriste za vlastite potrebe, a upravo tu analitičari vide velik prostor za izvrdavanje propisa, u čemu su Rusi, kako ocjenjuju, “izrazito vješti” zato što su se oduvijek morali snalaziti kako bi se opskrbili.

Rusija je 2014. godine, kao odgovor na zapadne sankcije, sastavila listu roba čiji je uvoz zabranjen, među kojima je niz mliječnih proizvoda, pa i sir.

Mediji evociraju pojavu karakterističnu za sovjetski period Rusije, tokom kojeg su međusobne prijave građana bile raširena pojava i jedan od tragičnih oslonaca funkcioniranja režima, pa predloženu mjeru Rospotrebnadzora nazivaju “cinkanjem za sir”.

Izvor: Agencije