Rusima prijete visoke zatvorske kazne za kršenje izolacije

Oštri zakoni i amandmani usvojeni su u rekordnom roku (EPA)

Ruski parlament odobrio je “antivirusni” paket zakona koji uključuje i do sedam godina zatvora zbog ozbiljnih kršenja pravila karantina.

Najvažnija izmjena u paketu zakona, koja predviđa sedmogodišnju zatvorsku kaznu, primjenjivat će se ako zaražen korona virusom prekrši karantin, a drugi umru kao rezultat toga, prenosi Tanjug.

Uvode se i velike kazne za zdrave ljude koji jednostavno krše naredbu da ostanu kod kuće, kao i potencijalna nova kazna do pet godina za širenje opasnih, lažnih vesti o epidemiji.

Oštri zakoni i amandmani usvojeni su u rekordnom roku, dok su regioni širom Rusije pratili Moskvu i uveli strogu zabranu kretanja kako bi usporili širenje korona virusa.

Raste broj oboljelih

Rusija je zabilježila do sada najveći rast u potvrđenim slučajevima.

Zvanični procenat ostaje relativno nizak sa 2.337 zaraženih i 17 smrtnih slučajeva, a predsjednik Vladimir Putin tvrdi da Rusija ima dragocjeno vrijeme za borbu protiv epidemije.

Šef glavne moskovske bolnice, koji liječi pacijente oboljele od bolesti Covid-19, Denis Procenko bio je pozitivan na testu.

Procenko je prošle sedmice proveo Putina kroz bolnicu, ali glasnogovornik predsjednika kaže da nema mjesta brizi, jer se Putin redovno testira.

Izvor: Agencije