Rusiju brinu posljedice Trumpove odluke

Donald Trump je najavio premještanje ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem (EPA)

Rusija je u četvrtak izrazila “veliku zabrinutost” nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela, pozvavši sve sudionike izraelsko-palestinskog sukoba na “suzdržanost” i dijalog.

“Moskva je vrlo zabrinuta odlukom koju je objavio Washington”, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, izražavajući bojazan u katastrofalne posljedice za regiju u cjelini, javlja agencija Hina.

“Pravedno i sigurno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba mora se postići na međunarodnoj pravosudnoj osnovi, uzevši u obzir rezolucije Vijeća sigurnosti i Opće skupštine Ujedinujenih naroda, koje predviđaju rješenje svih aspekata konačnog statusa palestinskih teritorija, uključujući osjetljivo pitanje Jerusalema, na direktnim izraelsko-palestinskim pregovorima.”

“Pozivamo sve zainteresirane strane na suzdržanost i odustajanje od nekontroliranog djelovanja s teškim posljedicama”, dodaje rusko Ministarstvo vanjskih poslova, pozivajući na rješavanje problema “slobodnog pristupa svih vjernika svetim mjestima u Jerusalemu”.

‘Podjela međunarodne zajednice’

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je “zabrinutost” i zbog posljedica američke objave.

“Ocjenjujemo da ta odluka nimalo ne pomaže napretku rješenja na Bliskom istoku, već naprotiv, vodi, kao što vidimo, podjeli unutar međunarodne zajednice”, kazao je on novinarima.

Trump je objavio u srijedu da je došao trenutak da Jerusalem bude zvanično priznat kao prijestolnica Izraela, ignorirajući upozorenja arapskih i evropskih lidera.

“Procijenio sam da je vrijeme da Jerusalem zvanično priznamo kao prijestolnicu Izraela. Ovo nije ništa ni više, ni manje od priznavanja stvarnosti”, rekao je Trump i najavio premještanje ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izvor: Agencije