Rusiji vraćeno pravo glasa u Vijeću Evrope

Evropski budžet je investicijski te omogućuje dugoročnije planiranje ulaganja u političke prioritete Evropske unije (EPA)

Vijeće Evrope usvojio je danas deklaraciju kojom se Rusiji vraća pravo glasanja u toj organizaciji.

Ministri inostranih poslova iz 47 država članica Vijeća su ogromnom većinom podržali deklaraciju u kojoj se navodi da svi članovi treba da imaju „pravo da učestvuju“ u dva glavna organa Vijeća Evrope „na ravnopravnoj osnovi“.

To znači da je Rusiji vraćeno pravo glasa, navodi AP.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pozdravio je glasanje i potvrdio obaveze Rusije, uključujući i plaćanje članarine.

Lavrov je rekao da Rusija cijeni „pozitivni doprinos“ Vijeća Evrope u rješavanju humanitarnih pitanja kao i u poboljšanju ruskog pravosuđa.

“Šest zemalja glasalo protiv’

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Rusija spremna da saraduje sa Vijećem Evrope samo dok ima „ravnopravan stav“ u svim mehanizmima za odlučivanje.

Ukrajinski ministar inostranih poslova neočekivano je otkazao prisustvo sastanku u Finskoj u posljednjem trenutku, očekujući pozitivan ishod za Rusiju.

Ukrajinski ambasador pri Vijeću Evrope Dmitro Kuleba napisao je na svom nalogu na Twitteru da su Ukrajina i još pet zemalja glasale protiv prijedloga, koji je opisao kao rezultat „cinične diplomatije“ da bi se spasio „dugoročni partner“.

Izvor: Agencije